A kertekben ilyenkor tererem a
főzőtök. Amellett hogy számos finomságot készíthetünk belőle, télire is
eltehetjük, akár savanyítva is.
Töksavanyúság
Hozzávalók 4 adaghoz: 2 kg kibelezett,
csíkokra vágott tök
A felöntőléhez: 2,5 dl víz, 2 dl ecet,
3 evőkanál só, 5 evőkanál cukor
Üvegenként: kapor, ízlés szerint, 10
szem bors, 1 db babérlevél, 1 teáskanál mustármag
Elkészítése: Az üvegeket alaposan tisztára mossuk,
az aljára tesszük a kaprot, majd beleállítjuk a tökcsíkokat. Minden üvegbe
beletesszük a borsot, babérlevelet és mustármagot is. Az öntethez valókat
összekavarjuk és hagyjuk a cukrot feloldódni. Amikor kész, az üvegekre töltjük,
hogy jól ellepje a tököt, rácsvarjuk a kupakot, vagy lekötjük. Legalább egy
éjszakán át hűvös, sötét helyen pihentetjük, másnapra szép színe less,
rakhatjuk is a helyére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése