Az ősmagyarok
konyháját a pentaton ízek harmóniája jellemezte, akárcsak a ma élő ázsiai
népekét. Ezt a harmóniát számos mai ételünk is őrzi, mint például az igazi
magyaros húsleves. Legfinomabb ételeink még mai azok, amelyeket egytálételeknek
hívunk, vagyis az összes hozzávalót egyetlen tálban készítjük el, rövid lére
eresztve.
Húsfonat ősmagyar
módra
Hozzávalók 4
személyre: 4 szelet borjúcomb, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 1
kisebb fej káposzta, 1 fej hagyma, 12 dkg zeller, 2-3 ágacska rozmaring, 5 dkg
vaj, só.
Elkészítése: Egy
római tálat beáztatunk hideg vízbe, hagyjuk legalább fél órán át ázni. A
gyökérzöldségeket megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, a káposztát és a hagymát
felszeleteljük. A vaj felét felolvesztjuk, beleszórunk egy apróra tépkedett
rozmaring ágacskát. A többi vajat a kiáztatott római tál aljára morzsoljuk és
rászórjuk a feldarabolt zöldségeket. A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, majd
mindegyiken két bemetszést ejtünk úgy, hogy a nyert három csíkot össze tudjuk
fonni. A fonatok végét fogpiszkálóval megtűzzük, a zöldségre fektetjük őket és
a rozmaringos vajjal jól megkenjük. Megsózzuk, majd lefedjük a tálat és hideg
sütőbe tesszük. A sütőt maximális hőfokra állítjuk és a felmelegedéstől
számított 60-70 percig hagyjuk benne az ételt. A húst az ízletes zöldségekkel
körítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése