Nem jellemzőek rám az ilyesfajta nyilem-nyalom sütik... De most különösen büszke vagyok arra, hogy sikerült ezt megsütni és még ízlett is nekem. A történet csak annyi, hogy anyósom már rég kínálja a körtét, ami a kertjükben terem Édes gyümölcs, nem eszem... aztán megláttam eggy receptet, amit kicsit feljavítottam és ez lett. ja, és a fotó sem rossz, szerintem...
Körtés, habos sütemény
Hozzávalók
A tésztához: 4 tojás, 25 dkg cukor, 2 dl tej,
2 dl olaj, 27 dkg liszt, 1 tasak sütőpor.
A tetjére: 5
körte, 1 dl fehérbor, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
A habhoz: 5 dl
tejszín, 25 dkg tejcsokoládé, 2 g zselatin.
Elkészítése: A
tésztához a tojásokat habosra kavarjuk a cukorral majd apránként hozzáadjuk az
olajat, a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt
tepsibe simítjuk és 170 fokon 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk
hűlni. A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. Egy lábasba
rakjuk, ráöntjük a bort, hozzátesszük a cukrot és a fahéjat, jól felforraljuk,
hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a tésztára halmozzuk, a visszamaradó lével jól
meglocsoljuk a tésztát.
A habhoz 2 dl
tejszínbe tördeljük a csokoládét, majd mérsékelt lángon, kavargatva addig
melegítjük, míg a csokoládé felovad. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Míg
langyos belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatint is. A többi tejszínt
kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokoládékrémbe forgatjuk. A habot a
tészta tetejére simítjuk, hűtőszekrényben 2 órán át dermesztjük. Vizes késsel
szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése