A nyár ugyan elillant, de azért nem kell végleg búcsút
mondani a barátokkal, családdal elköltött vacsoráknak. Érdemes ehhez
hozzávalókat a finom őszi zöldségekből válogatni, vagy még utoljára feltankolni
abból, ami frissen kapható. Különleges, ünnepi jelleget ad a zöldségeknek, ha
kirántjuk őket, ha pedig ínycsiklandó mártogatókat is kínálunk, akkor a siker
garantált lesz.
Rántott karfiol
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg karfiol, 2 tojás, 2 evőkanál
liszt, só, ételízesítő, 2 dl olaj.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, lobogó sós vízben
roppanósra főzzük, leszűrjük. Hagyuk egy kicsit hűlni, majd ételízesítővel
elkevert lisztbe, felvert tojásba forgatjuk és forró olajban pirosra sütjük.
Rántott tök
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb kerti tök, só, 2 tojás, 2
evőkanál liszt, 2 dl olaj.
Elkészítése: A tököt megmossuk és héjastól vékony karikákra
vágjuk. Lesózzuk és hagyjuk pár órán át állni, majd leöblítjük. Lisztbe,
felvert tojásba forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fej hagyma, só, 1 dl fehér
bor, 0,5 dl olive olaj, 2 teáskanál magos mustár. 2 teáskanál édes mustár.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, négybe vágjuk, majd
sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megsózzuk, meglocsoljuk olive olajja és
borral, majd forró sütőben 30 percig sütjük. Kihűtjük, kses aprítóban
ledaráljuk. Hozzákeverjük a kétféle mustárt, ha szükséges még eggy kicsit
megsózzuk.
Hozzávalók: 15 dkg kerti tök, 1 dl tejföl, 1 evőkanál apróra
vágott kapor, 3 cikk fokhagyma.
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, belsejét kivájjuk, kockára
vágjuk. Annyi sós vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Amikor puha,
leszűrjük, villával összetörjük. Kikavarjuk a tejföllel és zúzott fokhagymával,
kaporral ízesítjük.
Görög joghurtos
mártogató
Hozzávalók 4 személyre: 2 dl görög joghurt, 1 mokkáskanál
oregano, 2 cikk fokhagyma, só.
Elkészítése: A görög joghurtot simra kavarjuk, megsózzuk,
beletesszük a zúzott fokhagymát és az oregano, majd ismét jól összekeverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése