2022. július 31., vasárnap

Tojáspörkölt sóskamártással

 

Tojáspörkölt sóskamártással



Hozzávalók 2 személyre: A tojáspörköthöz: 0,5 dl olaj, 1 fej hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál paprikakrém, só, bors, 4 tojás. A mártáshoz: 2 evőkanl olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, egy nagy marék sóska.Köretnek: 15 dkg krumpli. Díszíteni: petrezselyemzöld.

Elkészítése: A tojásokat beletesszük egy kis lábasba, adunk hozzá egy csipetnyi sót, felöntjük hideg vízzel és mérsékelt hőfokon a víz forrásától számított 20 perc alatt keményre főzzük. A pörköltalaphoz  egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd beletesszük a pirospaprikát és azonnal hozzáadunk 1 dl vizet. Kavargatva felforraljuk, sóval, borssal, paprikakrémmel ízesítjük és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. A keményre főtt tojásokat meghámozzuk, karikára vágjuk és belefektetjük a hagymás szószba, pár perc alatt jól összesütjük, közben párszor  óvatosan összerázogatjuk, vigyázva, hogy a tojáskarikák egyben maradjanak.

A mártáshoz felhevítjük az olajat, beletesszük a lisztet, szalmaszínűre pirítjuk, rádobjuk a megmosott sóskát, állandóan kavarva egy-két percig sütjük, majd beleöntjük a tejet, összekavarjuk és gyakran kavarva addig főzzük, míg a sóska teljesen szét nem esik. Sóval, borssal fűszerezzük. Ha túl sűrű lenne, tejjel javíthatunk a mártás állagán.

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, hasábokra vágjuk és tányérra rendezzük. Mellé tesszük óvatosan a szaftos tojáskarikákat, végül a tálalást a sóskamártással koronázzuk meg és petrezselyemzölddel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...