Na, akkor térjünk vissza egy kicsit a citromfűhöz! Már az ókori görögök és
rómaiak is ismerték és használták a citromfüvet, ezt a rendkívül sokoldalú,
ugyanakkor egyszerű növényt, melyet mi leginkább gyógyító hatásait élvezve
teaként fogyasztunk el. Pedig fűszerként is megállja a helyét, kitűnően illik
például halhoz. Kívülről illatos aromákkal tölti meg a hal húsát, melyeket még
jobban kiemelnek a belülről ható, a hal hasüregébe elhelyezett fűszerek. Az
összhatás pedig mennyei, az omlós grillezett hal valósággal olvad a nyelvünkön.
Citromfű kéreg pisztránghoz
Hozzávalók 2
pisztránghoz: 2 marék citromfűlevél, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál só.
Elkészítése: A frissen
leszedett citromfűleveleket óvatosan tisztára mossuk és szűrőben
lecsepegtetjük, majd késes aprítóbe helyezzük át, hozzáadjuk a sót és az olajat
és krémesre daráljuk.
Citromfű kéregben
grillezett pisztráng
Hozzávalók 2 személyre: 2
szép friss pisztráng, 2 szelet citrom, 2 szál friss oreganó, 2 szál friss
rozmaring, 2 szelet lila hagyma, só, az előző recept szerint elkészített
citromfű krém.
Elkészítése: A
pisztrángokat megmossuk és szárazra törölgetjük. A hasüreget bedörzsöljük
sóval, majd szépen belerakosgatjuk az ízesítőket: a félbe vágott citromkarikát,
a zöldfűszerágakat és végük a szintén félbe vágott hagymakarikát. Tálra rakjuk
a halakat és a felső oldalukat szépen beborítjuk a citromfűkrémmel, majd
áthelyezzük a halgrillezőbe, a krémes felükkel lefelé és a másik oldalt is
alaposan beborítjuk. Parázson megsütjük, miközben készül, a citromfű illatos
kéreggé szilárdul a pisztráng bőrén. Óvatosan kivesszük a halgrillezőből és
ropogós krumplival tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése