2022. július 18., hétfő

Cukkinis flamiche

 Akinek ízlik a pizza és a quiche annak a flamiche is bejön majd, ugyanis a kettő találkozásából született.A puha pizzatésztára kerülő krémes feltét igazán kellemes élménnyel ajándékoz meg. Ráadásul igazán nem is fontos mi kerül a krémbe. Annyi a szabály, hogy tojás, sajt és tejföl mindenképp legyen, a kiegészítő zöldségeket kedvünk szerint válogathatjuk. Húsimádók akár darált húst, csirkemájat, sült szalonnát is használhatnak alapanyagként.

Cukkinis flamiche



Hozzávalók: 

A tésztához: 25 dkg liszt, 5 g só, 5 g szárazélesztő, 175 ml langyos víz.

A krémes töltelékhez: 2 dkg vaj, 50 dkg cukkini, 3 cikk fokhagyma, 2 tojás, 150 g tejföl, 16 dkg reszelt sajt (cheddar vagy bármilyen kemény sajt amit szeretünk, lehet enyhén füstölt is), 1 evőkanálnyi provancei fűszerkeverék, csipetnyi bors, szerecsndió, 2 dkg reszelt parmezán, 5 dkg gorgonzola, 1 dl fehérbor, kevés olívaolaj.

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót. Az élesztőt összekeverjük a langyos vízzel, hagyjuk 5 percig állni, majd rátöltjük a lisztre és alaposan összedolgozzuk.  1 órán át hagyjuk kelni.

A cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és kikaparjuk a belét. Vékonyan felszeleteljük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a cukkinit, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, kicsit sütjük, majd felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fűszerkeverék felét és 5 percig pároljuk.

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajt felét, sóval, borssal, szerecsendióval és a fűszerkeverék megmaradt felével ízesítjük, majd beletesszük a leszűrt párolt cukkinit is. Összekavarjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy 40x30 cm-es sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, megkenjük olívaolajjal. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk és beletesszük a sütőedénybe úgy, hogy pereme is legyen. Beletöltjük a tölteléket, megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal, rámorzsoljuk a gorgonzolát, majd parmezánnal is jól beszórjuk. 25-30 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. 

Mielőtt felszeleteljük hagyjuk egy kicsit hűlni. Salátát kínálhatunk mellé.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...