Együnk zöldeket, mint
nagymama!
A nyár első napjai mintha
csak azért lennének a naptárban, hogy különleges élményekkel ajándékozzanak
meg. Minden érzékszervünk kap valami élvezhetőt: a növények harsány zöldje, az
ezernyi színben pompázó virágok a szemünket gyönyörködtetik, a nyári zápor
monoton kopogása megnyugtatja zajtól kimerült fülünket, a záport követő friss
illatok az orrunkat kényeztetik, a sok zamatos, ropogós idényzöldség és
gyümölcs az ízek kavalkádját kínálja. Gyerekkoromban mindezt megtaláltam a
nagymama kertjében, ahol precízen megtervezett ágyásokban kelleték magukat a
hagyományos népi konyha egészséges alapanyagai. Csak ki kellett nyújtani a
kezünket érte, persze, ha nagymama nem őrizte árgus szemekkel az előre
meghatározott céllal kertbe álmodott növényeit. A málna például azért testesült
meg ezen a világon, hogy szörppé és lekvárrá átlényegülve kerüljön a
kamrapolcra. Nagy kaland volt úgy belógni málnát enni a kertbe, hogy senki ne
vegye észre... Amikor nyakunkba szakadt a nyári vakáció, napokon át játszottunk
a házak mögötti hatalmas kertekben, melyeken keresztül ösvények szövevénye
vezette a dolgos falusiakat a feladataik felé. Mi meg fára másztunk,
bújócskáztunk és megkóstoltuk a finomságokat. A réteken sóskát szedtünk és
elrágcsáltuk, ha szomjasak voltunk, ha pedig megéheztünk bevonultunk valameyikünk
otthonába, ahol minden gyereket megetettek, ha nem mással, egy szelet zsíros
kenyérrel, amihez a kertből téptünk friss zöldeket, így biztosítva egészséges
fejlődésünkhöz a zsírban oldódó vitaminokat.
Nagymama gyönyörű kertjében mindent szerettem, de a salátával és a
sóskával nem ápoltam közelebbi barátságot, főleg, ha a tányéron kötöttek ki
salátaleves vagy sóskamártás formájában. Szidtak is eleget érte, hogy nem eszem
meg... Aztán teltek az évek és megértettem, miért is volt a felnőttek
igyekezete... Ma már megbarátkoztam mindkét étellel és nyár elején gyakran el
is készítem őket, tökéletesen illeszkednek az egészséges életmódba, támogatják
a szezonban rajtam elhatalmasodó bikinifrász elleni küzdelmet. Persze
megalkottam a magam változatait, olyan ízekkel és állagokkal, ahogy én
szeretem.
Salátakrémleves sült
szalonnával
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg szalonna, 20 dkg krumpli, 1 kisebb fej saláta, 1 dl tejföl, só,
ételízesítő.
Elkészítése: A szalonnát
felszeleteljük, bevagdossuk és abban a fazékban, amiben a levest készítjük,
megsütjük. Akkor van kész, amikor az üveges állaga kásás fehérre változik.
Kivesszük egy tányérra a megsült szalonnaszeleteket, a visszamaradó zsírban pár
percig sütjük a meghámozott, kockára vágott krumplit, majd felöntjük 2 l
vízzel, sóval, ételízesítővel fűszerezzük és puhára főzzük. Amikor a krumpli
teljesen puha, beledobjuk a levesbe a megmosott, darabokra tépkedett salátát.
Öt percig főzzük, botmixerrel összeturmixoljuk. Felforraljuk, ha szükségesnek
érezzük adhatunk még hozzá vizet, hogy az általunk kedvelt krémlevesállagot
elérjük, hozzákavarjuk a tejfölt és forrón, a szalonnaszeletekkel díszítve
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése