A mindennapokban is jár az embernek egy kis kényeztetés. Nálunk ez a marhapörkölt. Burgerbe álmodva akár magunkkal is vihetjük...
Pörköltburger, a lassan készülő gyorsétel
Hozzávalók
4 személyre: A pörkölthöz: 40 dkg borjúhús, 1 nagy fej hagyma, 4 szelet
szalonna, 1 húsos, piros paprika, 1 zöld paprika, 1 evőkanál pirospaprika, só,
bors. A burgerhez: 4 zsemle, 4 vékony szelet sajt, 4 evőkanál reszelt sajt, 4
savanyú uborka.
Elkészítése: A pörköltet a hagyományos módon
készítjük elő. Egy lábasban megsütjük a bevagdosott szalonnát. Kiemeljük a
zsírból, a visszamaradó zsiradékban megdinszteljük a megtisztított, apróra
vágott hagymát. Levesszük a lábast a tűzhelyről, beleszórjuk a pirospaprikát és
azonnal felüntjük fél pohár vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen le.
Visszatesszük a tűzhelyre, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kicsumázott, apróra
vágott paprikákat, annyi vizet adunk még hozzá, hogy jól ellepje és 20 percig
mérsékelt hőfokon, fedő alatt forraljuk. Ezalatt megtisztítjuk és felkockázzuk
a borjúhúst. Beletesszük a húst a paprikás alapba, sóval, borssal ízesítjük,
jól összesütjük. Áthelyezzük a lassúfőzőbe és 8 óra alatt megfőzzük. Ha nincs
lassúfőzőnk, akkor mérsékelt lángon, fedő alatt 2 óra alatt megfőzzük.
Amikor elkészült a pörkölt a zsemléket kettőbe
vágjuk. Az alsó felét belemártjuk a pörköltszószba, megrakjuk a hosszában
vékony szeletekre vágott uborkával, ráfektetjük a sajtszeletet, ráhalmozzuk a
pörköltet, majd jól megszórjuk reszelt sajttal. Fogyasztás előtt felmelegítjük,
hogy a sajt ráolvadjon kissé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése