A nudlit mindenki ismeri és a legtöbben szeretik is,
hiszen az erdélyi (és nem csak!) magyar konyha egyik alapdarabja, egyszerű,
könnyen hozzáférhető alapanyagokból készülő csemege. Manapság a nagyáruházak
polcairól is visszaköszön félkész állapotban gnocchi néven, hiszen, mint annyi
más ételünket az olaszoktól lestük el, Mátyás királynak hála, aki rajongott az
olasz szakácsok remekeiért. A nép sok névvel illeti, attól függően, hogy éppen
melyik tájegységen készítik: angyalbögyörő, grenadier mars, angyalpicili vagy éppen pucu.Mindegy
hogyan nevezzük, van néhány alapvető készítési fogás, ami garantálja a sikert:
A tésztához az áttört krumplit hagyjuk
szobahőmérsékletűre hűlni, csak utána adjuk hozzá a többi alapanyagot.
A tésztát ne pihentessük, hanem azonnal álljunk neki gyúrni.
Ne ijedjünk meg, ha először nagyon ragad, a krumpli vizességétől mérten
adagoljunk hozzá lisztet addig, amíg egynemű, de még lágy tésztát kapunk.
A krumplis tészta könnyen letapad, ezért ha vízbe raktuk a darabokat, óvatosan
keverjük fel főzőkanállal.
A krumplis tészta készítmény akkor van kész, ha feljött a víz felszínére.
Szűrőkanállal szedjük ki a vízből és azonnal ízesítsük, de ne keverjük, mert
nagyon lágy. Rázzuk össze alaposan és várjunk pár percet.
Nudli, ahogy nagymama főzte
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg
burgonya, 20-30 dkg liszt(a burgonya minőségétől függően), 3 dkg zsír, 2 tojás,
só, 1 dl olaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaníliás cukor.
Elkészítése: A burgonyát sós vízben
puhára főzzük, meghámozzukhámozzuk és áttörjük.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd hozzáadjuk a lisztet, a zsírt,
a tojást és a sót. A liszt mennyisége
attól is függ, hogy a krumpli mennyire lisztes illetve vizes. Alaposan
összegyúrjuk, majd kis cipőkat formálunk a tésztából ezeket ujjnyi vastagságú
hurkákra sodorjuk és a csíkokból 1 cm-es darabokat szabdalunk, majd ezeket
lisztezett kézzel megsodorjuk. Sós, lobogó vízbe dobjuk. Ha feljöttek a nudlik
a víz tetejére, szűrőkanállal az olajban megpirított zsemlemorzsába szedjük, összerázogatjuk
és a vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése