Káposztába hús kellett!

Úgy kellett, úgy kellett, káposztába hús kellett! - kántáltuk gyerekkorunkban, mikor bosszantani akartunk valakit. Nem tudom miért jutott ez most eszembe. Az ezer forint alatti hozzávalók projekt kapcsán akadt meg a szemem egy doboz szép húsos csonton, valamivel több, mint egy kilogrammnyi alapanyag mindössze 729 forintért. Felcsillant a szemem és tudtam, hogy nem is egy, hanem mindjárt két étel alapanyaga lesz. Az egyik változatba káposztát teszek majd, a másikba krumplit. Végül három telitalálat lett, miután mind a kettőből ettünk, harmadik ételként összeborítom a maradékot. Ennek amúgy is hagyománya van itt Budapesten... Az akciót Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötetében jegyezte le, mint  a székelygulyás születésének legendáját. Dióhéjban Székely József vármegyei főlevéltáros, miután kevés étel maradt kedvenc vendéglője, a Komló-kert konyháján, kérte, hogy a sertéspörköltet keverjék össze a savanyúkáposzta-főzelékkel. Az így született fogás annyira ízlett neki, hogy másnap már így kérte. Petőfi Sándor is  tanúja volt az esetnek, elkeresztelte az ételt székelykáposztának.  Az étel így vonult be a köztudatba, de székelygulyásként is emlegetik. 

Én friss káposztát használtam és a pörkölt alap annyira volt más, hogy a csontos húst használtam, szerintem a csontból kioldódó nedvek sokkal finomabbá teszik ezt az ételt. A pörköltként elkészített csontos alapot kettőbe osztottam, az egyik felébe került a legyalult káposzta, a másikba kockára vágott krumpli. Sajnos nem voltam elég szemfüles a fotózással (nagyon éhesek voltunk, ahogy elkészült fel is faltuk), csak a készítési szakaszban fotóztam, a krumplis változatról pedig meg is feledkeztem ebből a szempontból. Tegnap, amikor a tányért kitöröltük az összeöntött változat elfogyasztása után, bevillant, hogy nem készült fotó... de sebaj. Intézze ezt a részt most a kedves olvasó fantáziája.

Egy-kettő-három étel




Hozzávalók: Az alaphoz: 1 szép nagy fej hagyma, 3 szelet szalonna, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 paprika (vagy paprikakrém), só, bors, 1 kg csontos disznóhús.

Káposztás változathoz: 40 dkg káposzta, csombor, kapor



Krumplis változathoz: 40 dkg hámozott, kockára vágott krumpli, 2 felaprított sárgarépa, 1 felaprított petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 pörköltszaft kocka.

Elkészítés: A szalonnát megsütjük, kivesszük a lábasból, a visszamaradó zsírban megdinszteljük a megtisztított, apróra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, azonnal felöntjük vízzel, jól összekavarjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát is, a feldarabolt paprikát vagy paprikakrémet, ha szükséges még egy kevés vizet és 5-6 percig mérsékelt hőfokon forraljuk. Beletesszük a feldarabolt húst, sózzuk, borsozzuk és félig megsütjük (20-25 perc). 



Ekkor kettőbe osztjuk az alapot. Az egyikbe beletesszük a káposztát, lefedjük és mérsékelt hőfokon további 40 percig főzzük. Amikor majdnem kész megkóstoljuk, ha szükséges utánasózunk, a zöldfűszerekkel ízesítjük.


A másikba beletesszük a feldarabolt zöldségeket, felöntjük vízzel, ételízesítővel ízesítjük, vagy sózzuk, fedő alatt 45 perc alatt készre főzzük. Belefőzzük a pörköltszaftkockát és petrezselyemzölddel ízesítjük.

Ha marad az ételekből összeönve újramelegítjük. Tejföllel kínáljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk