Csirkezúza pörkölt – emlék és ízélmény, ezer forint alatt
Szinte hihetetlen, hányféle alapanyagot lehet vásárolni ezer
forint alatt. És ha hozzáteszünk még néhány apróságot, máris kész a finom ebéd,
ízélmény, boldogság… Ott van mindjárt egy doboz csirkezúza.
Van, aki húzza rá az orrát, én nem – pontosabban mi nem.
Gyerekkoromban, amikor vasárnap reggel tyúkot vágtunk a húsleveshez, a zúza is
belekerült a fazékba. Akkora volt érte a csata, hogy anyukám kénytelen volt
darabokra vágni, hogy mindenkinek jusson. Most pedig, hogy egy egész dobozzal
hoztam haza – ezer forint alatt –, rögtön háromféle finomság is készült belőle.
Kezdjük a legfinomabbal!
Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg csirkezúza, 1 fej hagyma, 1 paprika, 3 cikk
fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál só, őrölt bors, 1 evőkanál
pirospaprika, 2 evőkanál paradicsompüré.
A körethez: nokedli (megvehetjük készen, szintén ezer forint
alatt).
Elkészítése – ízek és illatok meséje
A zsírt egy lábasban felolvasztjuk, és megdinszteljük benne
a megtisztított, apróra vágott hagymát. Ez az illat indítja a történetet:
lassan üvegesre fonnyad, édes aromája betölti a konyhát.
Levesszük a tűzhelyről, beleszórjuk a pirospaprikát,
összekeverjük, felöntjük egy deci vízzel, majd visszatesszük. Ekkor kúszik elő a paprika telt, fűszeres illata, ami azonnal otthonossá teszi a pörkölt
alapját.
Hozzáadjuk a megtisztított, kicsumázott, apróra vágott
paprikát és még kevés vizet. Tíz percig forraljuk – a paprika friss zöldje
lassan simul a hagymához, üdeséget ad a rotyogó alapnak.
Ezután beletesszük az átmosott, feldarabolt zúzát,
megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a feldarabolt
fokhagymát. A zúza most lép színre: szívós állagát lassan átjárja a
fűszeres lé, a fokhagyma földes illata pedig kerekké teszi az egészet.
Fedő alatt, mérsékelt hőfokon 40–50 percig rotyogtatjuk.
Közben a ház megtelik a pörkölt mély, gazdag illatával – lassan minden
emlékké válik benne: a gyerekkori vasárnapok és az új ígéretek is.
Amikor a zúza puhára főtt, nokedlivel tálaljuk. A
tányéron a szaft vöröses fényben csillog, a nokedli lágyan veszi körül a
falatokat. Minden kanál egy újabb bizonyíték: a szerény zúza lehet igazi ünnepi
főszereplő.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése