Csirkezúza pörkölt –  emlék és ízélmény, ezer forint alatt

Szinte hihetetlen, hányféle alapanyagot lehet vásárolni ezer forint alatt. És ha hozzáteszünk még néhány apróságot, máris kész a finom ebéd, ízélmény, boldogság… Ott van mindjárt egy doboz csirkezúza.

Van, aki húzza rá az orrát, én nem – pontosabban mi nem. Gyerekkoromban, amikor vasárnap reggel tyúkot vágtunk a húsleveshez, a zúza is belekerült a fazékba. Akkora volt érte a csata, hogy anyukám kénytelen volt darabokra vágni, hogy mindenkinek jusson. Most pedig, hogy egy egész dobozzal hoztam haza – ezer forint alatt –, rögtön háromféle finomság is készült belőle. Kezdjük a legfinomabbal!



 

Hozzávalók 2 személyre:

40 dkg csirkezúza, 1 fej hagyma, 1 paprika, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál só, őrölt bors, 1 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál paradicsompüré.

A körethez: nokedli (megvehetjük készen, szintén ezer forint alatt).

Elkészítése – ízek és illatok meséje

A zsírt egy lábasban felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát. Ez az illat indítja a történetet: lassan üvegesre fonnyad, édes aromája betölti a konyhát.

Levesszük a tűzhelyről, beleszórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, felöntjük egy deci vízzel, majd visszatesszük. Ekkor kúszik elő a paprika telt, fűszeres illata, ami azonnal otthonossá teszi a pörkölt alapját.

Hozzáadjuk a megtisztított, kicsumázott, apróra vágott paprikát és még kevés vizet. Tíz percig forraljuk – a paprika friss zöldje lassan simul a hagymához, üdeséget ad a rotyogó alapnak.

Ezután beletesszük az átmosott, feldarabolt zúzát, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a feldarabolt fokhagymát. A zúza most lép színre: szívós állagát lassan átjárja a fűszeres lé, a fokhagyma földes illata pedig kerekké teszi az egészet.

Fedő alatt, mérsékelt hőfokon 40–50 percig rotyogtatjuk. Közben a ház megtelik a pörkölt mély, gazdag illatával – lassan minden emlékké válik benne: a gyerekkori vasárnapok és az új ígéretek is.

Amikor a zúza puhára főtt, nokedlivel tálaljuk. A tányéron a szaft vöröses fényben csillog, a nokedli lágyan veszi körül a falatokat. Minden kanál egy újabb bizonyíték: a szerény zúza lehet igazi ünnepi főszereplő.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk