Fújd fel a rizsedet!

A rizzsel bizony baj van. Főleg, ha férfiembernek tálaljuk, akinek rossz emlékei fűződnek hozzá. Mert valamikor régen, egy másik életben, a kötelező katonai szolgálat idején elég sokszor megcsikordult a fogai között, amikor rágta... Ez az a helyzet, amikor nem nulláról, hanem a mínusz végtelenből indulunk. Az ilyen helyzetek azok, amik a legjobban beindítják a fantáziámat. Először is összegyűjtöttem a kifogásokat: csikorog, vízízű, túl fehér, unalmas... Aztán készítettem olyan rizst, ami felülemelkedik ezeken: puha, ízletes, színes és izgalmas. Hogy csináltam? Megmutatom!

Cukkinis, baconos rizsfelfújt



Hozzávalók (2 személyre):
10 dkg rizs, 15 dkg kockázott bacon, 20 dkg cukkini, 1 evőkanál zsír, só, bors, 3 tojás, 20 dkg vegyes reszelt sajt (vagy amilyen van).
A tálaláshoz: pirított hagyma, tökmag.

Elkészítése: A zsírt egy lábasban felolvasztjuk, és a bacont aranybarnára pirítjuk benne. Először sercegni kezd a zsír, és a bacon lassan kiengedi füstös illatát. Ez az illat tölti meg a konyhát, innen indul a történet.
A megmosott, lecsepegtetett rizst a bacon mellé adjuk, kavargatva fehéredésig sütjük, majd felöntjük 5 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, mérsékelt lángon 15 percig pároljuk (ha elfő a víz, pótoljuk kevéssel). A rizs, amint a lábasba kerül, gyöngyházfényűre pirul, mintha új arcát mutatná.
Amikor megkapja a vizet, a sót és a borsot, csendben duzzadni kezd, mint aki készül valami nagyobb szerepre.
A cukkinit felkockázzuk, a 15 perc leteltével a rizshez adjuk 2 dl vízzel együtt, jól átkeverjük, újabb 15 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. A cukkini friss zöld kockái hozzáadják üde roppanásukat a történethez.
A fedő alatt minden együtt párolódik, barátságot kötnek az ízek, közben a gőz finoman kicsapódik, és már előre sejteti, milyen lesz az ígért újjászületés.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a sárgáját és a sajt felét, végül a párolt rizst is.

A felvert tojásfehérje habja selymesen öleli körbe, a sajt pedig krémesen simul közé, ettől lesz könnyed és szellős.
A masszát kivajazott, hőálló tálba töltjük, megszórjuk a maradék sajttal, és 190 °C-on kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.



A kész felfújt illata egyszerre füstös, lágy és friss – semmi köze már ahhoz a vízízű emlékhez, amit valaha a katonaságban tálaltak.
A szeletekre szórt pirított hagyma roppan, a tökmag hozzáadja földes erejét.
Így lesz a rizsből igazi főszereplő: egy új emlék, amelyet jóízűen lehet elmesélni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk