Lecsós kosárkák- az ízek fészkei

A szilvás gombóccal nem igazán foglalkoznék, már csak azért sem, mert mások dalt írtak róla... meg azért sem, mert mindenki el tudja készíteni. Aki még nem próbálta, az is tudja. csak még nem tudja, hogy tudja. Én 12 éves koromban próbáltam meg először és olyan mentorom volt, hogy prübálkozásaimat csakis siker koronázhatta. Nagyamam tanított rá, akinek nem múködött az egyik keze, mert egy agyvérzés  lebénította, de a szíve annál inkább. Szeretettel és nagy-nagy odaadással magyarázta hogyan kell és én voltam a kivitelező kéz az ő sok évtizedes tapasztalatához. Soha nem készítek azóta sem szilvás gombócot, hogy ő eszembe nem jutna. A történeteivel, életigenlésével, szeretetével. Minden tiszteletem ellenére egyik éjszaka azt álmodtam, hogy a szilvás gombócnak és a lecsónak közös gyereke született. Igazából csak a gombóc tésztája változott befogadó fészekké a lecsó számára, ínycsiklandó sajttal betakarva. Mi lett belőle? Mutatom. Próbáljátok ki ti is.



Lecsós kosárkák

Hozzávalók 12 darabhoz: 40 dkg krumpli, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl paradicsomlé, 1 kisebb paprika, 20 dkg hámozott, reszelt tök, 1 teáskanl só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor a villa könnyedén siklik bele, áttörjük krumplinyomóval, és hagyjuk, hogy a gőz lassan elszálljon belőle – mintha a forró emlékek engednék el a nap terhét.


Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást és a kihűlt, áttört krumplit, majd csipetnyi sóval össze dolgozzuk. A tészta először ragad, de ahogy kézhez simul, lassan rugalmas fészekké válik – befogadónak született. Ha túl engedékeny lenne, még egy kis liszttel erősítjük.

A lecsóhoz a zsírt felolvasztjuk, s a hagyma szeletei sercegve életre kelnek benne. Az apróra vágott fokhagyma illata megcsapja az orrunkat, majd a paradicsomlé lágyan ráöntve összefogja az ízeket. Sóval, borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, végül a reszelt tök is belekerül, amely lágyságot és krémességet ad a lecsónak. Tíz perc párolás után sűrű, illatos ragunk lesz – a nyár egy tányérba zárva.

A krumplis tésztából maréknyi darabokat veszünk, golyóvá sodorjuk, majd tenyérrel szétlapítjuk. Ujjainkkal kis peremet alakítunk a korongokon, mintha mindegyik apró bölcső lenne. Ezeket a „fészkeket” sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.


Belekanalazzuk a tökös lecsót, amely lágyan terül el a krumplifalú kosarakban. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük – ekkor a tészta megerősödik, a kosárkák testet öltenek. Megszórjuk őket bőségesen reszelt sajttal, majd további 20 percig pirítjuk, amíg a sajt aranyszínű takaróként olvad rájuk.

A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, hogy az illatok leülepedjenek: a paradicsom frissessége, a paprika édessége, a sajt mély aromája és a krumpli földes melege együtt alkotják a történetet.

És amikor beleharapunk, érezzük: a szilvás gombóc emléke és a lecsó játékos valósága találkozott, hogy valami új szülessen belőle. Egy étel, amely egyszerre álom és tisztelgés, gyökér és szárny.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk