2021. február 4., csütörtök

Sütőtökkrémes karfiollepény

 A karfiol nagyon jó alapanyag lehet lepényekhez is, gyakorlatilag liszt nélkül készíthetünk tartalmas, finom, tápláló pizzaszerű fogásokat belőle, Nem fogjuk megbánni, mert finomak és nem is hízlalnak.

Nagy kedvencem, a sütőtök is szerepet kapott ebben az ételben, mert éppen volt belőle készen egy kis fokhagymás sütőtökkrém. Tetejére sonka, reszelt sajt került. Nagyon finom volt.

Karfiollepény



Hozzávalók: 1 közepes fejkarfiol, 5 dkg reszelt mozzarella, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál szárított bazsalikom, ½ teáskanál só, 4 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj. A sütőtökkrémhez: 2 szelet sütőtök, 4 cikk fokhagyma, só. A tetejére 3-4 szelet prosciutto, reszelt sajt.

Elkészítése:

1. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és aprítógépben ledaráljuk.

2. A vajat felhevítjük, megpároljuk benne a megtisztított, felkarikázott fokhagymát.

3. Hozzáadjuk a darált karfiolt is, sűrűn kavarva 15 perc alatt megpároljuk.

4. A párolt karfiolt tálba rakjuk, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a tojást, sót, oregánót, bazsalikomot és jól összekavarjuk.

5. A masszát egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk és 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.

6. A sötőtököt tepsiben, 200 fokon,  25 percig sütjük, mellé rakjuk a fokhagymacikkeket és újabb 20 percig visszatesszük a sütőbe. Amikor kész, a sütőtököt a héjából belekanalazzük egy késes aprítőba, mellé dobjuk a fokhagymát és összedaráljuk. 

7. A krémmel megkenjük a kisült lepényt, lehelletvékony prosciuttót tépkedünk rá és reszelt sajttal megszórjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...