2021. február 2., kedd

Pacalpörkölt túrós csuszával

 A pacal nagyon megosztó tud lenni. Vagy szeretjük, vagy nem, vagy nem szeretjük aztán mégis. Én például csak nemrég szerettem meg, de annyira, hogy a csomagolásból kipakolva is elrágcsálok egy-két csíkot. Igyekszem kitapasztalnai, hogy a boltban kapható, konyhakész termékek közül melyik a legtisztább, jól feldarabolt változat. Mostanában a Lidl-ben veszem, soha nem fagyasztottat. Leginkább pacallevest készítek, mindig teszek félre a marhahús alapléből erre a célra. ha a pacal jól elő van készítve, 40 perc alatt meg is van a leves. Múlt héten véletlenül egy csülöklé került elő a fagyasztóból. annyira kívántam a pacallevest, hogy füstölt csülök lefőzött levére is elkészítettem. Úgy is finom volt.  Most viszont a pacalpörköltömet szeretném megosztani. 



Pacalpörkölt túrós csuszával

Hozzávalók 2 személyre: A pörkölthöz: 4 szelet szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, 1 húsos piros paprika, 40 dkg konyhakész, előfőzött pacal, 2 dl paradicsomlé, 4 cikk fokhagyma. A túrós csuszához: 25 dkg makaróni, 15 dkg túró, 2 evőkanál tejföl.

Elkészítése: A bevagdosott szalonnaszeleteket egy lábasban megsütjük, majd kivesszük a zsírból és beletesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát. Gyakran kavargatva megsütjük. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát és ráöntünk egy fél pohár vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre és felforaljuk. Hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és nagyon apróra vágott paprikát, megsózzuk és ellenőrizzük, hogy legyen rajta annyi víz, hogy ellepje, majd 15 percig mérsékelt hőfokon pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet is, újraforraljuk, maj beletesszük az átmosott, szükség esetén laskára vágott pacalt, a zúzott fokhagymát, pici sót, borsot. Összekavarjuk, ha szükséges utánasózunk és fedő alatt, 45 perc alatt készre főzzük. A főzési idő függ a pacal minőségétől is, ezért érdemes a főzés vége felé megkóstolni. Akkor van kész, ha a pacal puha.

A túrós csuszához a makarónit lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük a túróval meg a tejföllel. Tálaláskor a tányérra halmozzuk, maj mellé merjük a forró pacalpörköltet. Nagyon fontos, hogy a pörkölt forró legyen, ha kihűlt már nem az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...