Töltsünk krumplit, ne időt a konyhában

Nálunk mostanában örök vita: házikoszt vagy vendéglő? Bevallom, néha én is szívesen elcsábulok egy étteremre, de a hétköznapokban mindig a saját konyhám az első. És ha dicséretre vágyom, akkor nincs kegyelem: olyankor repkednek az ízek, rotyognak az edények, és mindenki csak hümmögve kanalazza az utolsó falatig.

Most viszont lazára vettem a figurát. Nem akartam órákat a konyhában tölteni, inkább a krumplit töltöttem meg. Ez az a zöldség, ami mindig ott lapul a kamrában, és ha jól bánunk vele, a legegyszerűbb alapanyagból is ünnepi vacsora kerekedik. Illatos, mutatós, gyors – és már a sütés közben betölti a házat az a semmivel össze nem téveszthető „otthon van” illat.


Töltött krumpli

Hozzávalók 2 személyre: 4 közepes krumpli, 1 tojás, 2 evőkanál görög joghurt, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg apróra vágott bacon, só, bors.

Elkészítése: 

  1. A krumplikat alaposan megmossuk, és sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Mire elkészülnek, a héjuk repedezni kezd, és az illat már félúton kicsalogatja a családot a konyhába.

  2. Közben összekeverjük a joghurtot, a tojást, a bacont és a sajtot. A massza egyszerre krémes és pikáns – a bacon apró sós darabjai jólesően roppannak majd a puha krumpliban. Sóval, borssal ízesítjük.

  3. A megsült krumplikat hosszában bemetsszük, a belsejüket kanállal szétnyomkodjuk, mintha kis bölcsőt készítenénk a tölteléknek.

  4. Beletöltjük a krémes keveréket, a tetejére szórunk még egy marék reszelt sajtot, ami a sütőben aranyszínű kérget húz majd a tetejére. Újabb 25 perc, és kész a vacsora.

Tálaláskor elég mellé néhány zöldfűszer és pár szelet paradicsom. A krumpli belseje lágy, a bacon ropog, a sajt nyúlik – és ilyenkor már senki sem emlegeti az éttermet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk