2025. augusztus 19., kedd

Csináld másképp! 

Minden családban vannak olyan kedvenc ételek, amelyeket állandóan ismételni kell, mert mindenki nagyon szeretei. Nálunk is van rengeteg ilyen, ismételjük is ahányszor csak kell. Közéjük tartozik minden olyan kelt tészta alapú lepény, melynek ízét, zamatát a rá helyezett feltét határozza meg, és ettől, annak dacára, hogy mindig ugyanaz mégis lehet új. Nem maga az étel ismétlődik, csak az elkészítési elv, amit kedvünkre alakítunk.

Mégis a legnagyobb örömet néha az okozza, amikor az elveket is teljesen felrúgjuk. Amikor nem csak variálunk, hanem kilépünk a megszokásból. Amikor nem a biztoshoz nyúlunk, hanem kipróbálunk valami szokatlant. Az ízeken keresztül új élményt szerzünk, és ezzel mintha egy kicsit magunkon is változtatnánk. Néha kell, hogy merjünk mást tenni, mint amit „szoktunk”, mert ezekből a kis változtatásokból születnek azok a pillanatok, amikor felragyog egy arc, vagy hallatszik egy örömteli „Na, ez nagyon jó lett!”

A konyhában – akárcsak az életben – nem mindig az elvekhez való ragaszkodás visz előre. Néha pont az a jó, ha megengedjük magunknak, hogy ne mindig ugyanúgy legyen.

Ezt tettem most én is és az eddig megszokott alul tészta, erre feltét felállást teljesen megfordítottam és a feltét rétegezésével, ízesítésével kezdtem, erre helyeztem a tésztát, majd miután elkészült, szépen megfordítottam. 

Fordított cukkinilepény



Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb zsenge cukkini, 20 dkg bacon, 5 dkg hántolt tökmag, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, kakukkfű, 2-3 cikk fokhagyma, 1 adag pizzatészta, kevés reszelt sajt.

Elkészítése: Egy hőálló tál alját kikenünk olívaolajjal, megszórjuk a tökmag és az apró kockára vágott bacon felével. A cukkinit mekmossuk, majd vékony karikára szeleteljük és kirakjuk vele a tál alját, szépen elrendezve a karikákat. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük, kicsit megkenjük olajjal, rászórjuk a megmaradt tökmagot és baconkockákat, majd beborítjuk a tésztával, levágjuk a lelógó részeket, a szélein szépen benyomkodjuk, villával megszurkáljuk és közepes hőfokon 40 percig sütjük a sütőben. Amikor kész, sütőpapírral beborítjuk, ráhelyezünk egy megfelelő méretű vágódeszkát és hirtelen mozdulattal átfordítjuk. Leemeljük róla a tálat, megszórjuk reszelt sajttal és már szeletelhetjük is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csináld másképp!  Minden családban vannak olyan kedvenc ételek, amelyeket állandóan ismételni kell, mert mindenki nagyon szeretei. Nálunk is...