Csináld másképp!
Minden családban vannak olyan kedvenc ételek, amelyeket állandóan ismételni kell, mert mindenki nagyon szeretei. Nálunk is van rengeteg ilyen, ismételjük is ahányszor csak kell. Közéjük tartozik minden olyan kelt tészta alapú lepény, melynek ízét, zamatát a rá helyezett feltét határozza meg, és ettől, annak dacára, hogy mindig ugyanaz mégis lehet új. Nem maga az étel ismétlődik, csak az elkészítési elv, amit kedvünkre alakítunk.
Mégis a legnagyobb örömet néha az okozza, amikor az
elveket is teljesen felrúgjuk. Amikor nem csak variálunk, hanem kilépünk a
megszokásból. Amikor nem a biztoshoz nyúlunk, hanem kipróbálunk valami
szokatlant. Az ízeken keresztül új élményt szerzünk, és ezzel mintha egy kicsit
magunkon is változtatnánk. Néha kell, hogy merjünk mást tenni, mint amit
„szoktunk”, mert ezekből a kis változtatásokból születnek azok a pillanatok,
amikor felragyog egy arc, vagy hallatszik egy örömteli „Na, ez nagyon jó lett!”
A konyhában – akárcsak az életben – nem mindig az
elvekhez való ragaszkodás visz előre. Néha pont az a jó, ha megengedjük
magunknak, hogy ne mindig ugyanúgy legyen.
Fordított cukkinilepény
Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb zsenge cukkini, 20
dkg bacon, 5 dkg hántolt tökmag, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, kakukkfű, 2-3
cikk fokhagyma, 1 adag pizzatészta, kevés reszelt sajt.
Elkészítése: Egy hőálló tál alját kikenünk
olívaolajjal, megszórjuk a tökmag és az apró kockára vágott bacon felével. A
cukkinit mekmossuk, majd vékony karikára szeleteljük és kirakjuk vele a tál
alját, szépen elrendezve a karikákat. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel
fűszerezzük, kicsit megkenjük olajjal, rászórjuk a megmaradt tökmagot és
baconkockákat, majd beborítjuk a tésztával, levágjuk a lelógó részeket, a
szélein szépen benyomkodjuk, villával megszurkáljuk és közepes hőfokon 40
percig sütjük a sütőben. Amikor kész, sütőpapírral beborítjuk, ráhelyezünk egy
megfelelő méretű vágódeszkát és hirtelen mozdulattal átfordítjuk. Leemeljük
róla a tálat, megszórjuk reszelt sajttal és már szeletelhetjük is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése