2025. augusztus 20., szerda

 

A tökről jót vagy semmit

Sokszor, sokféleképpen írtam már a tökről. Sokszor sokféleképpen elkészítettem és minden egyes morzsáját szívesen ettük. Ez az egyszerű termés azonban még mindig tud meglepetéssel szolgálni, minden apró változtatással újabb örömöt tud okozni.

Nem tudom ki hogy van vele, de ha meghallom a főzelék szót, elmegy minden étvágyam. nem is próbálkoztam soha főzeléket készíteni. Lehet, hogy amit főztem néha az volt, de esküsz9m, hogy nem annak volt szánva. Mert nem vagyok hajlandó főzeléket enni, sőt, főzni sem. Pár héttel ezelőtt egy kifőzdében engedtem a kísértésnek és a napi menüben felkínált zöldbabfőzelékre pénzt adtam. Azóta is bánom... megettem persze, de nem szívesen.

Szembejött viszont velem ez a recept egy videóban. Sajnos, töredelmesen bevallom, rengeteg rövid videót nézek, mindenféle témában, a főzős téma csak az egyik. Azt mondják a szakemberek, hogy ezen a területen mindössze 1,7 másodperc a figyelem terjedelme, ennyi idő alatt döntjük el, hogy érdekel, vagy sem, amit látunk. Lehet, hogy én valami különleges kivétel vagyok, mert a legtöbb videót végignézem. A főzőseket meg pláne. Na szóval, szembejött velem ez a videó, a tökkel, amiből egészen fogyaszthatónak tűnő ételt készítettek fura névvel. Nem főzeléket. Valami egészen mást. Mindjárt meg is akadt a szemem rajta és eldöntöttem, hogy első adandó alaklommal kipróbálom. Nos, ez az alkalom most volt és messzemenően jól jártam, hogy megtettem. Valami olyasmi készült, amit az erederti receptből kiindulva készítettem el, a magam ízlésére formálva és bár nyomokban a főzelék jellemzőit is magán viseli, nem vagyok hajlandó főzeléknek nevezni. Úgy jóllaktunk vele ebédre, mint a duda, egy kevéske maradt belőle, de már látom, hogy hidegen, kenyérre kenve is nagyon finom lesz.

Megmutatom, hogyan készítettem, akinek van kedve, próbálja ki. Persze arra is megvan a lehetőség, hogy a saját ízlésére alakítsa. Hajrá!


Habart tök



Hozzávalók 2 személyre: 1 közepes méretű főzőtök, 1 nagyobb fej hagyma, 2 evőkanál zsír, 1 teáskanál éyelízesítő, só, bors, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál apróra vágott kapor, 2 pár kolbász.

Elkészítése: A tököt megmossuk, hosszában kettőbe vágjuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, majd egy lábasban felolvasztjuk a zsírt és megdinszteljük benne.

Hozzáadjuk a lereszelt tököt, sóval, borssal, ételízesítővel és apróra vágott kaporral ízesítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és gyakran kevergetve 10 percig mérsékelt hőfokon pároljuk. Nagyon fontos, hogy a tök ne főjön szét egészen, egy lehelletnyit roppanós maradjon.

Mikor kész, a tejfölt és a lisztet kevés víz hozzáadásával simára keverjük és behabarjuk vele a tököt.

A sőtőben ropogósra sütött kolbásszal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  A tökről jót vagy semmit Sokszor, sokféleképpen írtam már a tökről. Sokszor sokféleképpen elkészítettem és minden egyes morzsáját szíves...