A tökről jót vagy semmit
Sokszor, sokféleképpen írtam már a tökről. Sokszor
sokféleképpen elkészítettem és minden egyes morzsáját szívesen ettük. Ez az
egyszerű termés azonban még mindig tud meglepetéssel szolgálni, minden apró
változtatással újabb örömöt tud okozni.
Nem tudom ki hogy van vele, de ha meghallom a főzelék
szót, elmegy minden étvágyam. nem is próbálkoztam soha főzeléket készíteni.
Lehet, hogy amit főztem néha az volt, de esküsz9m, hogy nem annak volt szánva.
Mert nem vagyok hajlandó főzeléket enni, sőt, főzni sem. Pár héttel ezelőtt egy
kifőzdében engedtem a kísértésnek és a napi menüben felkínált zöldbabfőzelékre
pénzt adtam. Azóta is bánom... megettem persze, de nem szívesen.
Szembejött viszont velem ez a recept egy videóban.
Sajnos, töredelmesen bevallom, rengeteg rövid videót nézek, mindenféle témában,
a főzős téma csak az egyik. Azt mondják a szakemberek, hogy ezen a területen
mindössze 1,7 másodperc a figyelem terjedelme, ennyi idő alatt döntjük el, hogy
érdekel, vagy sem, amit látunk. Lehet, hogy én valami különleges kivétel
vagyok, mert a legtöbb videót végignézem. A főzőseket meg pláne. Na szóval,
szembejött velem ez a videó, a tökkel, amiből egészen fogyaszthatónak tűnő
ételt készítettek fura névvel. Nem főzeléket. Valami egészen mást. Mindjárt meg
is akadt a szemem rajta és eldöntöttem, hogy első adandó alaklommal kipróbálom.
Nos, ez az alkalom most volt és messzemenően jól jártam, hogy megtettem. Valami
olyasmi készült, amit az erederti receptből kiindulva készítettem el, a magam
ízlésére formálva és bár nyomokban a főzelék jellemzőit is magán viseli, nem
vagyok hajlandó főzeléknek nevezni. Úgy jóllaktunk vele ebédre, mint a duda,
egy kevéske maradt belőle, de már látom, hogy hidegen, kenyérre kenve is nagyon
finom lesz.
Megmutatom, hogyan készítettem, akinek van kedve,
próbálja ki. Persze arra is megvan a lehetőség, hogy a saját ízlésére alakítsa.
Hajrá!
Hozzávalók 2 személyre: 1 közepes méretű főzőtök, 1
nagyobb fej hagyma, 2 evőkanál zsír, 1 teáskanál éyelízesítő, só, bors, 3 cikk
fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál apróra vágott kapor,
2 pár kolbász.
Elkészítése: A tököt megmossuk, hosszában kettőbe
vágjuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. A hagymát meghámozzuk,
apróra vágjuk, majd egy lábasban felolvasztjuk a zsírt és megdinszteljük benne.
Hozzáadjuk a lereszelt tököt, sóval, borssal,
ételízesítővel és apróra vágott kaporral ízesítjük, hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát, és gyakran kevergetve 10 percig mérsékelt hőfokon pároljuk. Nagyon
fontos, hogy a tök ne főjön szét egészen, egy lehelletnyit roppanós maradjon.
Mikor kész, a tejfölt és a lisztet kevés víz
hozzáadásával simára keverjük és behabarjuk vele a tököt.
A sőtőben ropogósra sütött kolbásszal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése