Duplán sajtos kiflifelfújt

Van az a pillanat, amikor a maradék kiflik már kicsit szikkadtan várják a sorsukat a kenyértartóban. Ilyenkor nem kell őket sajnálni – elég egy kis vaj, néhány tojás és rengeteg sajt, és az egész átalakul egy illatos, ropogós–krémes vacsorává. A kifli felszívja a tej és a tojás lágy keverékét, a sajt ráolvad, a bacon roppan, a cukkini pedig friss zöld ízt hoz közéjük. Az asztalnál pedig már csak a kérdés marad: ki kapja az utolsó falatot?



Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 5 kifli, 3 tojás, 1 dl tejföl,  2 dl tej,  10 dkg gouda sajt, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 kisebb cukkini, 10 dkg kockára vágott bacon, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál pirított hagyma.

Elkészítése:

  1. Egy hőálló tálat vastagon kivajazunk – hogy a szélén majd ropogósra süljön a kifli.


  2. A kifliket kétujjnyi szeletekre vágjuk, és szorosan belerakosgatjuk a tálba.


  3. A tojásokat, tejfölt, petrezselymet és a reszelt sajt felét sóval, borssal összekeverjük, majd felhígítjuk tejjel. Ez a krém selymesen vonja majd be a kifliket. Ráöntjük, hagyjuk, hogy jól megszívják magukat.


  4. Közben a cukkinit vékony karikákra vágjuk, kevés olajon serpenyőben aranyszínűre sütjük, és a kiflik tetejére rendezgetjük.


  5. Megszórjuk baconnel, a maradék reszelt sajttal, végül a vékony csíkokra vágott goudával – mert sajtból sosem elég.

  6. Forró sütőben 30 perc alatt pirosra, illatosra sütjük.

Tálaláskor pirított hagymát hintünk a tetejére, mellé friss zöldséget kínálunk. A kifli belseje puha és krémes, a sajt nyúlik, a bacon serceg – és a tegnapi maradékból ünnepi vacsora születik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk