Az oldalas egy igazán tápláló és ízlelőbimbókat
gyönyörködtető húsféle. Még mindig élénken él bennem annak a grillezett oldalasnak
az emléke, amit tavaly nyáron Konstancán ettünk a kedvenc bisztrónkban. Idén
visszamegyünk mindenképp, addig is a magam oldalasával örömködtem.
Egészben sült mázas borda
Hozzávalók 2 személyre: 1kg húsos friss (nem füstölt) oldalas,
2 dl olaj, 2 evőkanál paprikakrém, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 evőkanál
méz, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál citromlé, 30 dkg újkrumpli (vagy apró
szemű krumpli), 1 evőkanál zsír, apróra vágott petrezselyemzöld a díszítéshez.
Elkészítése: Először a pácot készítjük el. Ehhez egy nagyobb
tálban összekeverjük az olajat, a paprikakrémet, a sót, a borsot, a mézet, a szójaszószt
és a citromlevet. Amikor már egynemű, belerakjuk az oldalast, jól bekenjük vele
és félretesszük egy éjszakára a hűtőszekrényben, hogy jól átjárja. Sütés előtt
kiemeljük a húst a pácból és megforgatjuk benne a megtisztított, negyedekbe
vágott krumplit. Egy magas falú tepsit kikenünk jól zsírral, közepébe fektetjük
az oldalast, két oldalán elrendezzük a pácban megforgatott krumplit. Lefedjük
és forró sütőben 45 percig sütjük. Ezt követően fedő nélkül újabb 10 percig
pirítjuk. Az oldalast két részre osztva, krumplival körítve, petrezselyemzölddel
megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése