A sokoldalú paradicsom egész nyáron megörvendeztet
minket zamatával. Télen sem kell lemondanunk róla, készíthetünk belőle lekvárt,
ami a pizzafélék, szószok és spagettik nagyszerű ízesítője lehet.
Paradicsomlekvár
Hozzávalók 4 db 4,5 dl-es csavaros üveghez: 2 kg
kisebb méretű, húsos paradicsom, 20 bazsalikomlevél, 50 dkg hagyma, 2 evőkanál
olaj, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt szerecsendió, csipetnyi őrölt bors, 6
cikk fokhagyma, 2 evőkanál méz.
Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, forró vízbe
mártjuk, meghámozzuk, majd ketté vágjuk, a magokat kikaparjuk, a zöldségek
húsos részét feldaraboljuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat,
megfonnyasztjuk benne a meghámozott, felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a
megmosott, falaprított bazsalikomot, a paradicsomot, fedő nélkül 30 percig
mérsékelt hőfokon főzzük, közben gyakran kavargatjuk. Botmixerrel pürésítjük,
beletesszük a sót és a fűszereket, majd sűrűsödésig tovább főzzük. Beletesszük
a mézet és sterilizált üvegekbe adagoljuk. Az üvegeket azonnal lezárjuk,
kupakkal lefelé állítjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése