Friss tavaszi zsengék
Ilyenkor tavasszal a megújuló természet zsenge
rügyeivel és hajtásaival kínálja számunkra az életerőt. Erdőn, mezőn,
konyhakertben, piacon, harsogó zöldjükkel csábítanak a fejlődésnek induló
levelek, de akár mi magunk is csíráztathatunk otthon. Az erdélyi
gasztronómiában nagy hagyománya van a tavaszi zsengék fogyasztásának. Mind
közül talán a csalán az egyik legizgalmasabb alapanyag, ha sikerül igazán
zsenge hajtásokra szert tenni az élmény különleges lesz. Leginkább főzelék
formájában kerül az asztalra, de akár egy ízletes krémleves alapanyaga is
lehet.
Csalánkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 3 evőkanál olaj, 1 fej
hagyma, 20 dkg csalánhajtás, 10 dkg rizs, só, 1 teáskanál provancei
fűszerkeverék, 1 dl tejszín.
Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk,
megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd beletesszük a
megmosott, leveleire szedett csalánt. Lefedjük és 15 percig csendes lángon
fonnyasztjuk. Megsózzuk, beleszórjuk a rizst, felöntjük annyi vízzel, amennyi
ellepi, majd 20 perc alatt puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, botmixerrel
pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük annyi vízzel, hogy a kívánt
sűrűségű legyen, majd a főszerkeverékkel ízesítjük, ha szükséges utánasózunk és
felforraljuk. Beletöltjük a tejszínt, pár pillanatig főzzük. Forrón tálaljuk.
Biztosan így is finom lesz! Én is nem olyan régen készítettem, más elképzelés szerint. Nagyon finom volt!:)
VálaszTörlés