A Vízkeresztet követő időszak farsang néven
híresült el a magyar néphagyományban és egészen hamvazószerdáig tart. Ilyenkor
hangos mulatozás és nagy evészetek közepette ünneplik majd temetik a telet
szerte a Kárpát- medencében. A mulatozások egyik kedvelt édessége a fánk. Most
azonban egy sós változattal lepjük meg a kedves olvasót, amibe ráadásul még
kolbász is került. Érdemes kipróbálni!
Kolbászos fánk
Hozzávalók egy kisebb adaghoz: 25 dkg liszt, 4
g sütőpor, 1 mokkáskanál só, 12 dkg vaj, 1,5 dkg álesztő, 1 dl tej, 1 dkg
cukor, 12 dkg zsíros túró, 2 tojás, 15 dkg száraz füstölt kolbász, 0,5 l olaj a
sütéshez.
Elkészítése:
1. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a
sütőport és a sót, majd egy kézi habverővel alaposan összeforgatjuk, hogy jó
szellős legyen.
2. Hozzáadjuk a puha vajat és összemorzsoljuk
a liszttel.
3. A tejet langyosra melegítjük,
belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, jól összekavarjuk és a
tojással meg a túróval együtt a liszthez adjuk, majd alaposan összedolgozzuk.
4. Kinyújtjuk és a felére helyezzük a
felkarikázott kolbászt.
5. A másik felét ráhajtjuk és kis méretű
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
6. Forró olajban mindkét oldalán pirosra
sütjük. Reszelt sajttal megszórva tálajuk. Fokhagymás tejfölt is kínálhatunk
mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése