Diós karamellkocka
Nem vagyok a krémes sütemények nagy rajongója, néha mégis
valami fura vágy támad bennem, hogy olyan sütit süssek, ami nagyon édes, nagyon
krémes. Hogy aztán egy kiadós vasárnapi ebéd utáni jól megérdemelt
szunyókálásból felébredve részem lehessen egy kis kényeztetésben. Csak két
falás és elég... a többire pedig mindig akad önkéntes jelentkező.
Hozzávalók:
6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál
sütőpor, 20 dkg fehér csokoládé, 6 tojássárgája, 24 dkg cukor, 25 dkg vaj
(82%), 2 evőkanál víz, 20 dkg durvára vágott dió.
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük majd
óvatosan beleforgatjuk a darált diót, a lisztet és a sütőport, aztán a masszát
egy kivajazott, sütőpapírral bélelt 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, és 180°C-on
tűpróbáig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, azonnal ráreszeljük a csokoládét és hagyjuk
teljesen kihűlni, közben a tojássárgákat a cukor egy részével habosra keverjük,
a maradék cukrot egy lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a vizet,
lassú tűzön karamellizáljuk, majd erőteljes keverés mellett beleöntjük a
tojássárgás keveréket is. Hozzákeverjük a durvára vágott diót majd addig
főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd a megdermedt
csokoládérétegre kenjük, végül hűtőbe tesszük legalább két órára. Kockára
szeletelve kínáljuk.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése