Diós karamellkocka

Nem vagyok a krémes sütemények nagy rajongója, néha mégis valami fura vágy támad bennem, hogy olyan sütit süssek, ami nagyon édes, nagyon krémes. Hogy aztán egy kiadós vasárnapi ebéd utáni jól megérdemelt szunyókálásból felébredve részem lehessen egy kis kényeztetésben. Csak két falás és elég... a többire pedig mindig akad önkéntes jelentkező.



Hozzávalók:

6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg fehér csokoládé, 6 tojássárgája, 24 dkg cukor, 25 dkg vaj (82%), 2 evőkanál víz, 20 dkg durvára vágott dió.

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót, a lisztet és a sütőport, aztán a masszát egy kivajazott, sütőpapírral bélelt 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, és 180°C-on tűpróbáig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, azonnal ráreszeljük a csokoládét és hagyjuk teljesen kihűlni, közben a tojássárgákat a cukor egy részével habosra keverjük, a maradék cukrot egy lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a vizet, lassú tűzön karamellizáljuk, majd erőteljes keverés mellett beleöntjük a tojássárgás keveréket is. Hozzákeverjük a durvára vágott diót majd addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Néhány percig  hűlni hagyjuk, majd a megdermedt csokoládérétegre kenjük, végül hűtőbe tesszük legalább két órára. Kockára szeletelve kínáljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Krumplifánk

Erdélyi meggyleves