Az én töklevesem
A sütőtök az ősz legcsodálatosabb ajándéka, amit valójában azért kapunk, hogy félretegyük télire, és időnként belőle lakomázva pótoljuk a napfény hiányát. Régen akkor szedték le, amikor az első fagyok már megcsípték egy kicsit a vastag kérgét; aztán a pincében őrizgették, és ha okosan beosztották, bizony kitartott egész télen.
Hozzávalók 2 személyre:
1 közepes méretű sütőtök, 1 fej fokhagyma, 2 kisebb fej hagyma, 3 dl alaplé, 1 dl tejszín, só, bors, szárított morzsolt kakukkfű, 20 dkg kolozsvári szalonna, 2 evőkanál ropogós sült hagyma, kevés olívaolaj.
Elkészítése:
A sütőtököt megmossuk, hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a magokat, majd tepsibe tesszük. A mélyedésbe beletesszük a félbevágott fokhagymafejet, mellé kerülnek a hagymák is. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és forró sütőben kb. 50 percig sütjük.
A megsült tök húsát a turmixgépbe kanalazzuk, hozzáadjuk a sült hagymát és a héjából kinyomott fokhagymát, felöntjük alaplével, majd összeturmixoljuk. Lábasba töltjük, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, végül tejszínnel krémesítjük.
A tálaláshoz a szalonnát csíkokra vágjuk és lepirítjuk. A tányérba mert leves tetejére szórjuk, majd ropogós sült hagymával díszítve kínáljuk.


Megjegyzések
Megjegyzés küldése