Mennyei habos szilvás

A vasárnapi ebédek királynője mi más lehetne, mint egy finom sütemény. Olyan jó a bőséges ebéd után szunyálni egy jót, majd a jóleső lustaságból kikászálódva sütit csemegézni. Van néhány családi kedvencünk, ennek elemeit szívesen variálom, hogy valami újat hozzak létre, abból építkezve, ami rendelkezésre áll. Mostanában bárhová nézek, ott mosolyognak a ragyogóan mélykék, húsos szilvák, mintha csak arra teremtette volna őket a Fennvaló, hogy sütiben újjászületve kényeztessenek. Boldogan vezényeltem le ezt a metamorfózist. Egy finom szellős, édes sütemény lett a végeredmény, a szilva enyhén savanyú aromáját a roppanóan édes cukros dióhab csodálatosan kiegészítette.  



Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 15  dkg liszt, 5 g sütőpor.

A töltelékhez: 20 dkg magozott, felszeletelt szilva, 6 tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió,  1 teáskanál őrölt fahéj, 1 zacskó vaníliás cukor. A tetjére egy marék szeletelt mandula.

Elkészítés: A tojások sárgáját a porcukorral és puha vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, alaposan összedolgozzuk majd kb. 30x35 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A tetejét kirakjuk a szilvával, megszórjuk a vaníliáscukorral elkevert fahéjjal, közepes hőfokon 20 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beledolgozzuk a cukrot és a diót, csipetnyi fahéjjal fűszerezzük. Rákanalazzuk a tésztára, elegyengetjük, megszórjuk a szeletelt mandulával, majd alacsony hőfokon (140 fok) további 30-35  percig sütjük. A sütési idő vége felé figyeljük, nehogy túlságosan megbarnuljon. A kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni, aztán szeleteljük.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk