Mennyei habos szilvás
A vasárnapi ebédek királynője mi más lehetne, mint egy
finom sütemény. Olyan jó a bőséges ebéd után szunyálni egy jót, majd a jóleső
lustaságból kikászálódva sütit csemegézni. Van néhány családi kedvencünk, ennek
elemeit szívesen variálom, hogy valami újat hozzak létre, abból építkezve, ami
rendelkezésre áll. Mostanában bárhová nézek, ott mosolyognak a ragyogóan
mélykék, húsos szilvák, mintha csak arra teremtette volna őket a Fennvaló, hogy
sütiben újjászületve kényeztessenek. Boldogan vezényeltem le ezt a
metamorfózist. Egy finom szellős, édes sütemény lett a végeredmény, a szilva
enyhén savanyú aromáját a roppanóan édes cukros dióhab csodálatosan
kiegészítette.
Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás sárgája, 15 dkg porcukor,
15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 5 g sütőpor.
A töltelékhez: 20 dkg magozott, felszeletelt szilva, 6
tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 zacskó vaníliás
cukor. A tetjére egy marék szeletelt mandula.
Elkészítés: A tojások sárgáját a porcukorral és puha
vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, alaposan
összedolgozzuk majd kb. 30x35 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A
tetejét kirakjuk a szilvával, megszórjuk a vaníliáscukorral elkevert fahéjjal,
közepes hőfokon 20 percig sütjük. A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beledolgozzuk a cukrot és a diót,
csipetnyi fahéjjal fűszerezzük. Rákanalazzuk a tésztára, elegyengetjük, megszórjuk a szeletelt mandulával, majd alacsony
hőfokon (140 fok) további 30-35 percig
sütjük. A sütési idő vége felé figyeljük, nehogy túlságosan megbarnuljon. A kikapcsolt
sütőben hagyjuk kihűlni, aztán szeleteljük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése