Káposztás gombóc
Nagyon szeretem a töltött káposztát, de csak friss káposztából, paradicsommal savanyítva. A friss káposztát meg kell fonnyasztani, eléggé húzós, gőzös meló. Meg aztán a töltelékeim soha nem lesznek elég szépek, egyformák, bárhogy is igyekszem. Ezért arra gondoltam nem csomagolom be a tölteléket, a káposztát legyalulom, a töltelékből kerek gombócot formázok és szépen fazékba rétegezve fogom megfőzni, jól nyakonöntve paradicsomlével, gazdagon megszórva kakukkfűvel és kaporral. Mire kész lett, rájöttem, hogy ezt már más is gondolta, rábukkantam ugyanis a receptre sváb gombóc néven. A továbbiakban azt írom le, én hogyan készítettem. Aki olvassa és a sváb gombócot is ismeri majd eldönti magának az-e, vagy sem. Nem zavar, ha nem az. Attól még jóízűen megettük.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 fej hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 kisebb kápiapaprika, 6 szelet húsos szalonna, só, bors, ételízesítő, 8 dkg rizs, 60 dkg káposzta, 4 dl paradicsomlé, 1 evőkanál apróra vágott kapor, 1 teáskanál apróra vágott kaukkfű vagy csombor.
Elkészítése: A káposztát legyaluljuk. Három szelet szalonnát egy serpenyőben megsütünk, kivesszük a zsiradékból (meg is ehetjük főzés közben nem lesz szükség csak a zsírjára), amiben megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rászórjuk a pirospaprikát, majd azonnal felöntjük vízzel. Beletesszük az apróra vágott paprikát is, pár percig együtt forraljuk, majd felöntjük 1 dl paradicsomlével. Összeturmixoljuk. Újraforraljuk, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett rizset, kavargatva addig főzzük, míg jól felszívja a nedvességet, majd lefedve 10 percre félretesszük. A darált húst keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a kissé megpárolt rizset, jól összedolgozzuk, megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Egy 3 literes fazék aljára kevés olajat öntünk, beleteszünk egy réteg káposztát, a három szelet nyers szalonnát és elkezdjük belehelyezni a masszából gyúrt diónyi gombócokat.
Nem túl szorosan. Amikor már nem fér több, jön egy újabb adag káposzta, megszórjuk ételízesítővel, kaporral, kakukkfűvel, ismét gombócok következnek. Ezt a gombócréteget is befedjük káposztával, megszórjuk ételízesítővel, kaporral, kakukkfúvel, ráöntjük a paradicsomlevet és mérsékelt hőfokon, két óra alatt készre rotyogtatjuk.
Ne főjön, csak rotyogjon. Tejföllel tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése