2025. július 3., csütörtök

 

Vártalak...

„Vártalak, sokat vártalak, minden magányos éjszakán megálmodtalak...” – tegye fe a kezét, aki nem így érez a fizetésével kapcsolatban. Akinek lent maradt a keze, az nagyon szerencsés, sajnos én nem tartozom ebbe a kategóriába. Valamivel jobban bánok a pénzzel, mint diákkoromban, amikor a heti zsebpénzem már hétfőn elfogyott a könyvesboltban, de akkor még péntekig volt ki etessen. Ma már nekem kell arról gondoskodnom, hogy jusson az asztalra minden nap betevő falat. Igaz, hogy könyvesbolt sincs a városban, szerencsére, mert minden bizonnyal inkább könyvek kerülnének az asztalra.

 De azért gyakran előfordul, hogy ki van számolva a kosztpénz, bevallom eléggé szűkösen, hiszen sosem az volt a lényeg, hogy degeszre együk magunkat. Olyankor pedig nincs mese, olcsó ételeket kell készíteni, olcsó alapanyagokból. Annyi gyakorlatot szereztem már ebben, hogy többnyire még így is finom lesz, lényeg a leleményesség és a lendület.

Ha arról van szó, hogy olcsó alapanyagokat kell vásárolni, az idősebb korosztály rögtön megmondja, hogy a piacra kell menni. Mert a piacon jó minőségű árut vehetünk olcsóbban, és az sem mellékes, hogy sok esetben maguk a termelők kínálják ezeket, tehát attól sem kell félnünk, hogy az egészségünket veszélyeztetjük.

Nem csak zöldséget és gyümölcsöt érdemes a piacon vásárolni, hanem húsárut is. Most fedeztem fel például, hogy a baromfihúst árusító pultnál vagdalt csirkemell is kapható, jóval olcsóbban, mint az egy darabban forgalomba hozott. A különbség csak az, hogy fel van darabolva. Attól még remekül felhasználható és jól sejti, aki arra gondol, hogy amint megláttam, beizzította a fantáziámat így vettem is belőle fél kiló csirkemell árán egy egész kilót és rögtön két éltel is készült belőle.

A már amúgy is eléggé kicsi darabokból a szebbeket befűszereztem és félretettem, a nagyon apró részeket egészen kicsire vagdaltam és elkészítettem belőle ezt a nagyon finom, izgalmasan szép húsgolyót, amit örömmel fogyasztottunk el. 

Színes csirkehúsgolyók



Hozzávalók 2 személyre: 35 dkg nagyon aprótra vágott csirkemell, 10 dkg apróra vágott kápia paprika, 1 kisebb fej apróra vágott hagyma, 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése: A nagyon apróra vágott hozzávalókat keverőtálba tesszük, Hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, a lisztet és a zsemlemorzsát. Alaposan összedolgozzuk, mad vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a golyókat, kicsit lenyomkodjuk, majd mindkét oldalukat ropogós pirosra sütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk. Ha marad belőle, hidegen is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Vártalak... „Vártalak, sokat vártalak, minden magányos éjszakán megálmodtalak...” – tegye fe a kezét, aki nem így érez a fizetésével kap...