2025. július 4., péntek

 

Valami új... valami régi

 

A nyárelő egyik legnagyobb dobása az újkrumpli. Ezek a diónyi, zsenge gumók olyan új távlatokat nyitnak a konyhában, amiknek semmi sem szabgat határt. Egy kis leleményességgel, fantáziával szinte minden nap új étel kerülhet az asztalra és még a hámozással sem kell annyit vesződni, mint az év többi szakában. Én mindig izgalommal vetem bele magam az újkrumplis receptekbe. Valahol mélyen még felsejlik bennem a gyerekkor krumplikapálós korszaka, amikor az alig kinőtt növényt gyomtalanítottuk, a tövét feltöltöttük, sőt még arra is emlékszem, amikor nem voltak vegyszerek és a kertben sorjázó krumpliültetvényről kézzel szedegettük le a csíkos páncélú krumplibogarakat.

Melegség járja át a szívem, amikor meglátom a piacon a kis gumókat és elkap a nosztalgia, hiszen valamikor, így július táján nem a piacra, hanem a ház mögötti kertbe kellett krumplibeszerző útra menni. Talán emiatt is rajongok érte, és az otthon tanult klasszikus ételek mellett szívesen próbálok ki minden évben valami újat, akár többet is. Vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet átvészelt krumplihoz képest: magas a víztartalma, alacsony a keményítőtartalma, ennél fogva pedig energiatartalma is csak töredéke a sima burgonyáénak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Az újkrumpli héjastul elkészítve a legfinomabb, de ha ragaszkodnánk a héj nélküli újrumplihoz, akkor víz alatti dörzsöléssel vagy kaparással tisztítsuk, véletlenül se hámozzuk, mert héja is egészséges és ehető!

Szuper alapanyag sült, serpenyős vagy tepsis krumpliköretekhez, egytálételekhez, de a főzelék vagy a krumplisaláta is isteni lesz belőle.

Az elmúlt héten már írtam, hogy a darabolt csirkemellből kiválogattam a legszebbeket és befűszerezve félretettem, majd újkrumplival készítettem el. Ezt mutatom most meg, nagyon tartalmas, gazdag ízvilágú ebéd lett belőle, szeretettel ajánlom, készítsétek el!

Csirkehúsos újkrumpli egytál



Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg újkrumpli, 10 dkg sárgarépe, 20 dkg kockára vágott csirkemell, 5-6 cikk fokhagyma, 2 zsenge friss újhagyma, 1 evőkanál só,1 evőkanál ételízesítő, csipetnyi bors, 1 teáskanál kakukkfű,1 teáskanál pirospaprika, 1 dl rozé, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A felkockázott csirkemellet beletesszük egy dobozba, teszünk rá egy teáskanál sót, 1 teáskanál pirpspaprikát, csipetnyi frissen őrölt borsot, 1 evőkanál olívaolajat, a dobozt lefedjük, jól összerázzuk és másnapig a hűtőszekrénybe tesszük.

Egy hőálló tálat alaposan kikenünk zsírral, beleszórjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, a negyedekbe vágott megtisztított hagymát, a fokhagymacikkeket és a megmosott, kettőbe vágott újkrumplit. Ételízesítővel, kakukkfűvel főszerezzük, majd ráfektetjük a bepácolt csirkemellkockákat. Felöntjük a rozéval. Egy megfelelő méretű sütőpapírdarabot víz alatt összegyűrünk, majd kisimítva befedjük vele az edényt. Forró sütőben 50-60 percig sütjük. Friss paradicsommal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Valami új... valami régi   A nyárelő egyik legnagyobb dobása az újkrumpli. Ezek a diónyi, zsenge gumók olyan új távlatokat nyitnak a k...