Valami új... valami régi
A nyárelő egyik legnagyobb dobása az újkrumpli. Ezek a
diónyi, zsenge gumók olyan új távlatokat nyitnak a konyhában, amiknek semmi sem
szabgat határt. Egy kis leleményességgel, fantáziával szinte minden nap új étel
kerülhet az asztalra és még a hámozással sem kell annyit vesződni, mint az év
többi szakában. Én mindig izgalommal vetem bele magam az újkrumplis receptekbe.
Valahol mélyen még felsejlik bennem a gyerekkor krumplikapálós korszaka, amikor
az alig kinőtt növényt gyomtalanítottuk, a tövét feltöltöttük, sőt még arra is
emlékszem, amikor nem voltak vegyszerek és a kertben sorjázó krumpliültetvényről
kézzel szedegettük le a csíkos páncélú krumplibogarakat.
Melegség járja át a szívem, amikor meglátom a piacon a
kis gumókat és elkap a nosztalgia, hiszen valamikor, így július táján nem a
piacra, hanem a ház mögötti kertbe kellett krumplibeszerző útra menni. Talán
emiatt is rajongok érte, és az otthon tanult klasszikus ételek mellett szívesen
próbálok ki minden évben valami újat, akár többet is. Vitaminokban és ásványi
anyagokban jóval gazdagabb a telet átvészelt krumplihoz képest: magas a
víztartalma, alacsony a keményítőtartalma, ennél fogva pedig energiatartalma is
csak töredéke a sima burgonyáénak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
Az újkrumpli héjastul elkészítve a
legfinomabb, de ha ragaszkodnánk a héj nélküli újrumplihoz, akkor víz alatti
dörzsöléssel vagy kaparással tisztítsuk, véletlenül se hámozzuk, mert héja is
egészséges és ehető!
Szuper alapanyag sült, serpenyős vagy tepsis
krumpliköretekhez, egytálételekhez, de a főzelék vagy a krumplisaláta is isteni
lesz belőle.
Az elmúlt héten már írtam, hogy a darabolt
csirkemellből kiválogattam a legszebbeket és befűszerezve félretettem, majd
újkrumplival készítettem el. Ezt mutatom most meg, nagyon tartalmas, gazdag
ízvilágú ebéd lett belőle, szeretettel ajánlom, készítsétek el!
Csirkehúsos újkrumpli egytál
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg újkrumpli, 10 dkg
sárgarépe, 20 dkg kockára vágott csirkemell, 5-6 cikk fokhagyma, 2 zsenge friss
újhagyma, 1 evőkanál só,1 evőkanál ételízesítő, csipetnyi bors, 1 teáskanál kakukkfű,1
teáskanál pirospaprika, 1 dl rozé, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A felkockázott csirkemellet beletesszük
egy dobozba, teszünk rá egy teáskanál sót, 1 teáskanál pirpspaprikát, csipetnyi
frissen őrölt borsot, 1 evőkanál olívaolajat, a dobozt lefedjük, jól
összerázzuk és másnapig a hűtőszekrénybe tesszük.
Egy hőálló tálat alaposan kikenünk zsírral,
beleszórjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, a negyedekbe vágott megtisztított
hagymát, a fokhagymacikkeket és a megmosott, kettőbe vágott újkrumplit.
Ételízesítővel, kakukkfűvel főszerezzük, majd ráfektetjük a bepácolt
csirkemellkockákat. Felöntjük a rozéval. Egy megfelelő méretű sütőpapírdarabot
víz alatt összegyűrünk, majd kisimítva befedjük vele az edényt. Forró sütőben
50-60 percig sütjük. Friss paradicsommal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése