Színek, ízek, illatok
Van nekem egy kosaram. Olyankor szoktam elővenni,
amikor a piacra megyek portyázni és addig meg sem állok, amíg meg nem töltöm
mindenféle földi jóval. Nem véletlenül használom, hiszen segít abban, hogy ne
vásároljak túl sokat, éppen csak annyi fér bele, amit pár nap alatt fel tudok
használni. Abból a szempontból is hasznos, hogy nem kell minden egyes áruhoz műanyag
tasakot kérni, amit csak eldob az ember, vagy gyűjtögeti valahol egy félreeső
fiókban, amíg meg nem unja és végül mégis megszabadul tőle. Ráadásul
rendszerezni is segít: először azokat a zöldségeket veszem meg, amik
nehezebbek, ezek kerülnek az aljára és ahogy haladok a pultok között, lassan
belekerülnek a törékeny, színes gyümölcsök, fűszernövény csokrok. Közben
találkozunk azokkal is, akik a zöldségeket termesztették, jó látni, ahogy féltő
gondoskodással halmozzák a terményeiket a pultra, figyelik, hogyan válogatunk.
Lehet közben kapcsolódni, beszélgetni. Nagyon csodálom a termelőket, hiszen
olyan tudás birtokában vannak, ami évről-évre csodát terem és ezt a csodát
rakhatom a kosaramba. Mindig nagy öröm itthon kipakolni és mindennek megkeresni
a helyét, rendeltetését.
Ma is elővettem a kosaram és piacoztam egy nagyot. Bár
máskor nem igazán szoktam, most előre elterveztem, hogy miket keresek. Legelőször
két szép tököt vettem. Nem cukkinit, hanem világos, hosszúkás főzőtököt, olyat,
ami gyerekkoromban rengeteg termett otthon a kertben. Egy múlt rendszerből ránk
öröklődött vicc kapcsán anyukám scornicești uborkának nevezte. Nagyon fantáziadúsan tudta felhasználni,
soha nem untunk rá. Biztos tudta azt is, hogy rendkívül tápláló és egészséges
zöldség, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Azt már a
világhálón kutattam fel, hogy évszázadok óta fogyasztják, és az egészségügyi
előnyei révén egyre növekvő népszerűségnek örvend. Nálam is.
Ha elkezdődik a szezonja leginkább rántva szeretjük,
de most arra gondoltam, hogy egy kicsit másképp készítem el, ebben a hőségben
nem igazán akartam megtölteni a házat égett olajszaggal. Nem is bántam meg, egy
könnyed és egyszerű étel készült belőle, ráadásul szemet gyönyörködtető
látványt is nyújtott paradicsomszeletekkel és oregánólevelekkel tálalva.
Érdemes elkészíteni.
Ropogós tökhasábok
Hozzávalók 2 személyre: 1 nagyobb főzőtök, 2 tojás, 4
evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 10 dkg juhtúró (ehelyett reszelt
parmezány is használhatunk), só, bors, 1 evőkanál povancei fűszerkeverék.
Elkészítése: A tököt alaposan mossuk meg, majd hosszában kettőbe vágjuk, a maghvakat kanállal kikaparjuk, végül meghámozzuk és hasábokra daraboljuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a juhtúró felét, 1 evőkanálnyi lisztet, 1 evőkanálnyi zsemlemorzsát, sót, borsot, a fűszerkeveréket és alaposan összekavarjuk. A tökhasábokat alaposan beleforgatjuk ebbe a masszába, meghempergetjük zsemlemorzsában is, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Megszórjuk a maradék túróval és 220 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük. Kiváló vendégváró falat is lehet, mártogatósokat kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése