2021. április 27., kedd

Medvehagymás lepény

 Itt a madvehagyma szezon! Ami azért is csodálatos, mert egy kiadós erdei sétát finom alapanyag begyűjtésével lehet megkoronázni. Már messziről vonz a kellemes, fokhagymás illat, de azért vigyázni kell, mert a medvehagymalevelek hasonlítanak a gyöngyvirág levelére, ami mérgező anyagokat tartalmaz. Ha begyűjtjük, kincsként kezeljük! Finom, egészséges, különleges és csakis most lehet hozzájutni. Ez a hét róla szól.


Medvehagymás lepény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál olaj, 1 tojás, só, 1,5 dl tej. A töltelékhez: 25 dkg száraz túró, 3 csokor medvehagyma, 15 dkg sonka, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál lenmag, vagy szezámmag.

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót. Az élesztőt egy kisebb tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a langyos tejet, jól összekavarjuk, majd beletöltjük a liszt közepében kialakított mélyedésbe és 10 percig pihentetjük. Beletesszük az olajat és a tojást is, majd jól kidolgozzuk. meleg helyen egy órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk, beletesszük a felaprított medvehagymát és a kis kockákra vágott sonkát, a tejfölt, jól összekavarjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk, kivajazott-lisztezett tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk. Rásimítjuk a tölteléket, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és beborítjuk vele. Villával megszurkáljuk, megkenjük a tojással, megszórjuk a magvakkal és 190 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...