2021. április 23., péntek

Csalános rizottó

 Mostanában gyakran sétálunk délutánonként a környéken, hegyeken, völgyeken, erdőben, mezőn. A tavasz egy kicsit lassabban, de érkezik, minden zöld, üde és hívogató. Egyik sétánk alkalmával csalánhajtásokat szedtem, mert eszembe jutott, hogy régen, anyukám rizzsel készítette el a zsenge tavaszi csalánhajtásokat. Én is elkészítettem a magam rizottóvá nemesített változatát, egy adagot megettünk belőle, ami maradt abból erdélyi arrancini lett. Ez utóbbira holnap majd visszatérek.

Csalános rizottó



Hozzávalók 2 személyre: egy nagy marék zsenge csalán, 1 fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 20 dkg rizs, 5 dkg vaj, 8 dkg parmezán, 9 dl alaplé, 1 dl fehérbor só.

Elkészítése: Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, megdinszteljük rajta a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd beletesszük a megmosott, felaprított csalánt és pár percig sütjük, amíg összeeseik. Hozzáadjuk a rizst, kavargatva újabb 5 percig sütjük, amikor a rizs már üveges, hozzáadjuk a bort, mmajd elkezdjük adagolni hozzá, merőkanalanként az alaplevet.Mindig akkor adjuk hozzá a következő kanállal, ha a rizsszemek az előző adagot már magukba szívták és közben állandóan kavarjuk, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Amikor az összes alaplé elfogyott, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat és a reszelt parmezánt, összekavarjuk és 5 percig fedő alatt hagyjuk magában párolódni.

Jó étvággyal fogyasztunk belőle, ami marad, félretesszük másnapra, az erdélyi arrancinihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...