2021. április 16., péntek

Karfiol krémleves fűszeres kenyérkockákkal

 Nagyon szeretem a karfiolt, szinte bármilyen formában szívesen látom a tányéromon: sülve, főve, rántva, pürésítve. Krémlevesként is igazi élmény volt vele találkozni az ebédlőasztalnál. Hogy feldobjam egy kicsit, fűszeres kenyérkockákat is készítettem hozzá. Most a képet nézegetve jutott eszembe, hogy pár csepp tökmagolaj még felfért volna... de nem baj, legközelebb! Hamarosan jelentkezem a rántott karfiolommal is, egy fincsi tavaszias változatot készítettem.

Karfiol krémleves fűszeres kenyérkockákkal

Hozzévalók 2 személyre: 25 dkg karfiol, 5 dkg rizs, 2 dl tejszín, só, ételízesítő, 4 szelet kenyér, 2 evőkanál olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál provancei fűszerkeverék, só, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld.

Elkészítése: A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és a megmosott rizzsel együtt annyi vízven, hogy jól ellepje feltesszük főni, sózzuk, ételízesítőt adunk hozzá. Közepes hőfokon 35 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, adunk még hozzá annyi vizet, hogy a krémlevesünknek az általunk kedvelt állaga legyen, felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt is és kézi habverővel kíméletesen kavargatva felforraljuk. Közben megkóstoljuk és, ha szükségesnek érezzük még ízesítjük sóval.

A kenyérszeleteket kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben szétkenjük az olajat, beletesszük aa apróra vágott fokhagymát, majd a kenyérkockákat. Állandóan rázogatva megpirítjuk. A fűszerkeverékkel és a petrezselyemzölddel megszórjuk, megsózzuk és jól összerázzuk.

Tálaláskor a kimert levesre tesszük a kenyérkockákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...