2015. július 3., péntek

Mindenki kedvence, a gulyás

Mindenki kedvence, a gulyás
A gulyás kétségtelenül az egyik legmagyarosabb étel, szeretik és főzik nálunk, Erdélyben is.
Talán már a honfoglalás korában is ették, mindenesetre a gasztronómiai lexikonok mintegy ötvenféle gulyást jegyeznek, így eléggé nehéz eldönteni, hogy mi is az alaprecept. Van azonban néhány elengedhetetlen összetevője, ennek az ezerarcú ételnek: a hagyma, a marhahús, a pirospaprika, a csipetke.  Ahány magyar család, annyi családi recept, ahogy ez lenni szokott, de van helye az újnak, a frappáns ötleteknek is.

Ha gulyás kerül szóba, sok esetben gulyáslevesről van szó, ami szintén kedvelt fogásunk.


Boros csirkegulyás


Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell, 1 kg krumpli, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 evőkanál szárított zöldfűszer-keverék, só, bors, 3 dl rozé bor, 2 dkg zsír.
Elkészítése: A zsírt felolvasztjuk és megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát. A tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát, majd egy kicsi vizet öntünk hozzá és jól összekavarjuk. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a kockára vágott húst. Fehéredésig sütjük, megsózzuk, borssal megszórjuk. Felöntjük  a borral és félpuhára főzzük. Zöldfűszerekkel fűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit, annyi vizet adunk hozzá, hogy jól ellepje, majd készre főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...