Mindenki kedvence, a gulyás
A gulyás
kétségtelenül az egyik legmagyarosabb étel, szeretik és főzik nálunk, Erdélyben
is.
Talán már a
honfoglalás korában is ették, mindenesetre a gasztronómiai lexikonok mintegy
ötvenféle gulyást jegyeznek, így eléggé nehéz eldönteni, hogy mi is az
alaprecept. Van azonban néhány elengedhetetlen összetevője, ennek az ezerarcú
ételnek: a hagyma, a marhahús, a pirospaprika, a csipetke. Ahány magyar család, annyi családi recept,
ahogy ez lenni szokott, de van helye az újnak, a frappáns ötleteknek is.
Ha gulyás kerül
szóba, sok esetben gulyáslevesről van szó, ami szintén kedvelt fogásunk.
Boros csirkegulyás
Hozzávalók 4
személyre: 1 kg csirkemell, 1 kg krumpli, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg
petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 evőkanál szárított
zöldfűszer-keverék, só, bors, 3 dl rozé bor, 2 dkg zsír.
Elkészítése: A
zsírt felolvasztjuk és megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott
hagymát. A tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát, majd egy kicsi vizet
öntünk hozzá és jól összekavarjuk. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és
beletesszük a kockára vágott húst. Fehéredésig sütjük, megsózzuk, borssal
megszórjuk. Felöntjük a borral és
félpuhára főzzük. Zöldfűszerekkel fűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított, kockára
vágott krumplit, annyi vizet adunk hozzá, hogy jól ellepje, majd készre főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése