Az őszbe forduló természet új színeket villant
fel sokszínű palettáján. Megjelenik például a lila, mélyen ülő izgalmas
árnyalataiban. Nagy kedvencem a padlizsán ilyenkor a legfinomabb és a fáról
lepotyogó szilva szinte hívogat, hogy szedjük fel. Most két olyan ötlettel
állok a kedves olvasók elébe, amelyek lehet, hogy másnak is eszébe jutottak
már, de nekünk feledhetetlen ízélményeket ajándékoztak.
Padlizsános lecsó
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű
padlizsán, 30 dkg hagyma, 15 dkg paprika, 20 dkg paradicsom, 20 dkg
csiperkegomba, só, bors, pirospaprika, ételízesítő, csipetnyi kakukkfű, 3 cikk
fokhagyma, 3 szelet (kb. 10 dkg)szalonna.
Elkészítése: A szalonnát bevagdossuk, forró
serpenyőben addig sütjük, míg teljesen kifehéredik. Kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradó zsírba beleszórjuk a megtisztított, felszeletelt hagymát,
megsütjük, majd beletesszük a megmosott, kicsumázott, felszeletelt paprikát is
és csendes lángon tovább sütjük, míg a paprika is jól átsül. A padlizsánt
meghámozzuk, kockára vágjuk. A hagymás, paprikás lecsóalapot ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy kevés vízzel majd
beletesszük a padlizsánkockákat és a megmosott, felszeletelt gombát majd bő
negyed órán keresztül főzzük. Közben megkavargatjuk párszor, ha szükséges az
efövő levet pótoljuk. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, meghámozzuk,
felkockázzuk és a lecsóhoz adjuk. Megszórjuk a morzsolt kakukkfűvel, zúzott
fokhagymával ízesítjük, pár percig
rotyogtatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése