A mártásokat szinte mindenki szereti. Ha bármilyen
tésztaféle kísérőiként kerülnek az asztalra, szinte garantált a siker, nem kell
mast tennünk, mint jól összeválogatni a hozzávalókat. Az alábbiakban két olyan
variáció kerül bemutatásra, melynek alapelemei más kontextusban már
bizonyítottak, miért ne állhatnák meg helyüket egy ínycsiklandó mártásban is?
Tejfölös,
mustáros gombamártás
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 1 fej hagyma,
0,5 dl olaj, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 1
teáskanál cukor, só, bors, 1 teáskanál csombor, oregano, bazsalikom
fűszerkeverék, 30 dkg kagylótészta, kevés piros színű paprika a díszítéshez.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk
és a felforrósított olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a megmosott, apróra
vágott gombát és együtt sütjük, sóval, borssal fűszerezzük. Amikor a gomba
megsült, a tejfölt és a mustárt samara kavarjuk a liszttel, kevés vizet adunk
hozzá, majd a gombára töltjük, hozzáadjuk a zöld fűszereket és addig rotyogtatjuk
mérsékelt lángon, amíg besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha szükségesnek érezzük
hozzáadjuk a cukrot is, amennyiben nem volt túl savanyú a mustár, akár el is
maradhat a cukor.
A kagylótésztát lobogó sós vízben kifőzzük,
leszűrjük, tányérra rendezzük, majd a mártással jól meglocsolva melegen,
paprikával díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése