A klasszikus vicc szerint a lekváros kenyér
azért esik mindig lekvárral lefelé, mert a szilva szégyelli, hogy nem pálinka
lett belőle. Való igaz, hogy szilvából pálinkát a legérdemesebb főzni, de azért
próbálkozhatunk néhány meghökkentő kivitelezéssel is. Ilyen meghökkentően finom
a savanyított szilva, amit mindenképp érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
4 nyolc deciliteres üveghez: 8 közepes méretű hagyma, üvegenként 8-10
szem szilva, 12 cikk fokhagyma, 1 kötés savanyúsághoz való kapor, 4 csomborág,
12 szem szegfűszeg, 2 evőkanál szemesbors, 1 evőkanál szegfűbors, 1 evőkanál
mustármag, 2 csípőspaprika, 4 zellerlevél. A felöntőléhez: 1 l víz, 3 dkg só, 15 dkg cukor, 1,3 dl ecet.
Elkészítése: A szilvát megmossuk,
lecsepegtetjük, a hagymát metisztítjuk, négybe, ha nagyobbaak nyolcba vágjuk. A
csípőspaprikát megmossuk és felkarikázzuk. A forró vízzel kiöblített üvegek
aljára egyenlően elosztjuk a kötés kaprot és beleteszünk mindegyikbe egy
csomborágat is. A hagymamennyiség felét szétosztjuk az üvegekben, majd
mindegyikbe beleteszünk 8-10 szem szilvát, 3 cikk fokhagymát, 2-3 karika
csípőspaprikát, végül belenyomkodjuk a megmaradt hagymát. Minden üvegbe kerül 3
szem szegfűszeg, 1 zellerlevél, majd
egyenlően elosztjuk a szemes borsot, szegfűborsot és a mustáermagot. A
felöntőléhez a cukrot a vízbe adagoljuk, kavargatva felforraljuk, amikor fő,
beletesszük az ecetet is. A levet forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd
vastag pokróccal letakarva hagyjuk az üveget kihűlni. Ha kihűlt mehet a
kamrapolcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése