Nézegetve a blogom statisztikáit, nyilvánvaló, hogy az egyik leggyakrabban nézett recept a rizsfelfújt receptje. Hosszú története van, mi is régóta szeretjük, mert gyorsan elkészül és nagyon olcsó csemege. Még azokban az időkben vettük fel a családi receptek közé, amikor szűkös anyagi körülmények között, még annál szűkösebb időkerettel gazdálkodva kellett megoldani a család étkezését. Azokban az időkben zsíroskenyér volt a menü sztárja, saját készítésű hordós savanyúsággal télen, zöldpaprikával nyáron... Ma már kicsit gazdagabb a kínálat, a rizsfelfújt viszont maradt.
Húsos rizsfelfújt
Ennek az ételnek az a nagy előnye, hogy két
részletben is elkészíthető, így 20 perc alatt finom friss ételt varázsolhatunk
az asztalra.
Hozzávalók (4 személyre): 12 dkg rizs, 4 dl víz, 1 evőkanál
ételízesítő, 1 evőkanál olaj, 15 dkg
császárszalonna, 4 tojás, 20 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A rizst a felforrósított olajban addig
sütjük, amíg üveges less, ekkor feltöltjük a vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt
és fedő alatt, alacsony hőfokon 20 percig főzzük. Közben ellenőrizzük, hogy ne
fője el a levét és ne égjen oda.
Levesszük a túzről és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A császárszalonnát
vékony csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a zsírral együtt, amit eresztett, a
rizshez keverjük. Belekeverjük a tojások sárgáját, a sajt kétharmadát és
tojások kemény habbá vert fehérjét. Tűzálló edénybe simítjuk, a többi reszelt
sajtot egyenletesen elosztjuk a tetején és forró sütőben addig sütjük, amíg
szép piros lesz.
Megjegyzés: Vigyázzunk milyen tálat választunk, ugyanis felemelkedik sütés közben. Az a legjobb, ha a
nyers massza az edény kétharmadát
foglalja el. Kovászos uborkával mennyei csemege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése