A lecsó mindig is a kedvenceim közé tartozott, imádom az ízét, illatát, állagát. A vízparti kalandozásokon gyakran készítem bográcsban, de itthon serpenyőben is isteni. A piacon bámészkodva egy öreg néni asztalán rám mosolygott egy pohár zöldborsó. Igazság szerint a lecsót kívántam, de nem tudtam dönteni, így ment a borsó is a lecsóba. Nem bántam meg!
Zöldborsós lecsó
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet szalonna, 15 dkg zöldborsó,
2 fej hagyma, 2 zöldpaprika, 4
paradicsom, egy marék koktélparadicsom, 1 dl félédes fehér bor, só, bors,
bazsalikom.
Elkészítése: A borsót megmossuk és annyi vízben, amennyi
ellepi, főni tesszük. Amikor a víz felforrt, mérsékeljük a hőfokot, megsózzuk a
borsót és fedő alatt 10 perc alatt megfőzzük.
A szalonnaszeleteket bevagdossuk és serpenyőben megsütjük.
Kivesszük a zsírból, félretesszük. A visszamaradó zsírban megpároljuk a
megtisztított, szeletekre vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát,
felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. Amikor már a paprika is
puha, beletesszük a zöldborsót, a meghámozott, felszeletelt paradicsomot és 10
percig együtt forraljuk. Végül hozzáadjuk a négybe vágott koktélparadicsomot és
a darabokra tépkedett bazsalikomot is, jól összekavarjuk, de már nem főzzük. A
szalonnaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése