A magyaros ételek
nagy része rendkívül egyszerű, pár hozzávalóból könnyen elkészíthető, mégis
feledhetetlen ízélményekkel ajándékoz meg. Nagymamáink még az ésszerű
gazdálkodás híveiként igyekeztek minél költséghatékonyabb konyhavezetést a
gyakorlatba ültetni. Ennek az ésszerű gazdálkodásnak az ajándéka a krumplis
tészta is, közkedveltségét csak kiemeli, hogy számos más néven is szokás
emlegetni, mondják még neki úgy is, hogy grenadírmars, az ételhez kapcsolódó
legenda szerint azért, mert olcsó és laktató fogás lévén ezzel etették a
gránátos katonákat.
Nos, mi nem vagyun
ugyan gránátos katonák, de néha időhiány esetén bátran elővehetjük ezt a régi,
sajátosan magyar ételt, amit egyetlen más országban sem ismernek. Ha van időnk
és egy kis képzelőerőnk, még új arculatot is adhatunk neki.
Krumplis tészta
tükörtojással
Hozzávalók 4
személyre: 15 dkg széles metélt, 1 nagyobb krumpli, 3 evőkanál olaj, 1 fej
hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 dl tejföl, só, bors, 4 tojás, 4 csillagtök.
Elkészítése: A
krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben, amennyi ellepi
odatesszük főni. Amikor megfőtt, letöltjük a vizet és villával összetörjük. Az
olajat felforrósítjuk, megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott
hagymát, levesszük a tűzről és a pirospaprikát is hozzáadjuk. Belekeverjük a
krumplit is, sózzuk, borsozzuk. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük,
leszűrjük, majd a tejföllel együtt a krumplihoz keverjük.
A tökök kalapját
levágjuk, belsejüket kikaparjuk. Belehalmozzuk a tésztát a tökökbe, középen egy
mélyedést képezünk, ebbe ütjük a tojásokat. Tepsire rakjuk, majd forró sütőben
addig sütjük, amíg a tojások sárgája megszilárdul. Reszelt sajttal megszórva
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése