2020. december 23., szerda

Mandulás legyező

 


Egy finom, kelt tésztából készült édesség a legrosszabb napot is feldobja. Sokan félnek nekivágni a kelt tészta készítésének, mert attól tartanak, hogy nem lesz elég pufók, szellős. Pedig alig néhány dologra kell odafigyelni és kis türelemmel más kész is az illatosan dagadó csoda.

Az első és legfontosabb szabály, hogy minden hozzávaló langyos, „ kézmeleg” legyen. A kelesztésnél is vigyázni kell arra, hogy ne legyen a hely, ahová a tésztát letakarva félretesszük huzatos. És, ami a legfontosabb, a megkelt tésztát mindig alaposan át kell gyúrni, így lesz igazán szellős, lyukacsos.

Az édességekhez készített alaptésztát kedvünk szerint felhasználhatjuk. Lehet belőle fánk, kalács, aranygaluska, bukta... végtelen a lehetőségek tárháza. Én most egy mandulás finomságot választottam, ami azért a kedvencem, mert a tésztában egyáltalán nincs cukor, csak éppen annyi, ami az élesztő felfuttatásához kell, így a töltelékbe kerülő cukor határozza meg mennyire lesz édes a végeredmény. Az éppen megfelelően édes mellett tettem le a voksomat, aki a nagyon édeset szereti tehet több porcukrot a töltelékbe. Mandula helyett mehet bele dió, vagy éppen mák, darált mogyoró is. Ki hogy szereti.

 

Mandulás legyező



Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dkg cukor, 1 tojás fehérje, 7 dkg vaj, 2 dkg élesztő, csipetnyi só. A töltelékhez: 18 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 10 dkg darabolt mandula. A tetejére: 1 tijás sárgája, 1 evőkanál olaj, 5 dkg szeletelt mandula.

Elkészítése:

1. A tejet felmelegítjük és két részre osztjuk. Egy tálkába töltjük a kéthatmadát és fololvasztjuk benne a vajat.

2. Egy másik tálkában a tej egyharmdába morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és jól összekavarjuk, majd félretesszük 15 percre.

3. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót, a tojás fehérjét, majd a vajas és élesztős tejet is.

4. Alaposan összedolgozzuk, a tálat belisztezzük és konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órán át kelesztjük.

5. A megkelt tésztát gazdagon belisztezett gyúródeszkára borítjuk és alaposan átgyúrjuk.

6. Az átgyúrt tésztát két részre osztjuk. Egy részt fél cm vastagságúra nyújtunk, bekenjük a porcukorral és fahéjjal kikavart vaj felével, bőségesen megszórjuk mandulával.

7. Feltekerjük és háromszögeket vágunk belőle. A háromszögek közepét (a magasság mentén) egy fakanál nyelével összenyomjuk.

8. A legyezőket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük az olajjal kikavart tojássárgájával, megszórjuk szeletelt mandulával és 180 fokra felmelegített sütőben 50 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...