2018. május 22., kedd

Eperdzsem



Olvastam egyszer, hogy az erdélyi arisztokrácia aranykorában, nyáridőben a hölgyek és az urak délutánonként a hűvös teraszokon üldögéltek, falatoztak, teázgattak és finom lekvárokat (likvóriumokat) kentek a teasüteményre. Azóta is él bennem ez az idill. Ha valóra váltanám, egész biztosan ezt a lekvárt kenném a süteményemre. Mivel kísérleti jelleggel született, nagyon keveset készítettem, de mindenképp érdemes nagy tételben is előállítani.


Konyakos eperdzsem 


Hozzávalók egy 400 ml-es  üveghez:
50 dkg eper, 5 dkg cukor, 50 ml konyak, 10 dkg jó minőségű csokoládé.
Elkészítése:
1. Az epret szitába tesszük és csap alatt jól lemossuk, hagyjuk lecsepegni.
2. Lecsipkedjük a szárakat, rászórjuk a cukrot, hagyjuk egy pár órát állni.
3.Fakanállal összetörjük egy kicsit.
4. Mérsékelt tűzön elkezdjük főzni.
5. Amikor az eper színe megváltozik összeturmixoljuk.
6.A csokoládét kockára tördeljük és beletesszük a lábasba. Még 40 percig főzzük, közben gyakran kavargatjuk. Beletöltjük a konyakot, forralunk rajta egyet és kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...