Olvastam egyszer, hogy az erdélyi arisztokrácia
aranykorában, nyáridőben a hölgyek és az urak délutánonként a hűvös teraszokon
üldögéltek, falatoztak, teázgattak és finom lekvárokat (likvóriumokat) kentek a teasüteményre.
Azóta is él bennem ez az idill. Ha valóra váltanám, egész biztosan ezt a
lekvárt kenném a süteményemre. Mivel kísérleti jelleggel született, nagyon
keveset készítettem, de mindenképp érdemes nagy tételben is előállítani.
Konyakos eperdzsem
Hozzávalók egy 400 ml-es üveghez:
50 dkg eper, 5 dkg cukor, 50 ml konyak, 10 dkg jó minőségű
csokoládé.
Elkészítése:
1. Az epret szitába tesszük és csap alatt jól lemossuk,
hagyjuk lecsepegni.
2. Lecsipkedjük a szárakat, rászórjuk a cukrot, hagyjuk egy
pár órát állni.
3.Fakanállal összetörjük egy kicsit.
4. Mérsékelt tűzön elkezdjük főzni.
5. Amikor az eper színe megváltozik összeturmixoljuk.
6.A csokoládét kockára tördeljük és beletesszük a lábasba.
Még 40 percig főzzük, közben gyakran kavargatjuk. Beletöltjük a konyakot,
forralunk rajta egyet és kész is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése