A magyar konyhának ugyan nem alapanyaga a
mascarpone, de sokoldalú felhasználása miatt mi is megszerettük. Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el
önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval
gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el
mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapú
mascarpone az elterjedtebb. Semleges íze miatt gyakorlatilag bármilyen krémben
felhasználhatjuk.
Mascarponés, sült zöldséges
körteparadicsom
Hozzávalók 4 személyre: 8 db körteparadicsom, 10 dkg mascarpone, 1
sárgarépa, 1 szelet zeller, 2 szelet cékla, 5 dkg karfiol, só, 1 teáskanál
provancei fűszerkeverék, 5 dkg zsír, 1 evőkanál reszelt parmezán.
Elkészítése: A megtisztított
zöldségeket feldaraboljuk, kizsírozott tepsibe tesszük, majd alufóliával
letakarva forró sütőben 25 perc alatt megpároljuk. Levesszük a fóliát, hagyjuk
egy kissé hűlni, majd a mascarponéval, tejföllel együtt késes aprítóban
krémesre daráljuk. Végül beledolgozzuk a fűszerkeveréket is. A paradicsomokat
megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magházakat eltávolítjuk. A félbe vágott
kivájt paradicsomokba töltjük a krémet és reszelt parmezánnal megszórva
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése