Nagybányai
tepertős pogácsa
Valamikor régen nagyon szívesen sütöttem tepertős pogácsát, aztán úgy hozta az élet, hogy szomorú emlékek tapadtak hozzá. Most mégis rá kellett szánnom magam. nem bántam meg.
Hozzávalók: 50
dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 kávéskanál só, késhegynyi
szódabikarbóna, 25 dkg tepertő.
Elkészítése: A
hozzávalókat, a tepertő kivételével
annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy vajas tészta keménységű tésztát
nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, majd letakarva, hideg
helyen fél órán át pihentetjük. Közben a tepertőt kétszer is átdaráljuk, hogy
jó krémes legyen, ha túl száraznak telálnánk, adhatunk hozzá egy kis zsírt is. A
tésztát fél órai időközönként háromszor is kinyújtjuk és megkenjük a
tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk (fentről lefelé, jobbról balra, lentről
felfelé, balról jobbra – lényeges, hogy ezeket az irányokat mindig betartsuk,
attól lesz szép leveles a pogácsa) és hideg helyen, letakarva pihentetjük. A
harmadik pihentetés után kinyújtjuk, tetejét késsel kockásra vagdossuk, majd
tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk, tojássárgával bekenjük, sütőpapírral
kibélelt tepsibe rakjuk és mérsékelt tűznél szép pirosra sütjük.
Nagyon finom lehet , nagy kedvencem a tepertős pogácsa ,pláne ha igazi jó házi készítésű tepertőmorzsalékot használunk a készítéséhez ! Nagyon érdekelne hogy mitől is nagybányai ez a pogácsa ?; biztos megvan ennek is a története ,jó lenne ha erről is írnál egy keveset !
VálaszTörlésAttól nagybányai, hogy ezzel a származási megjelöléssel maradt fenn a Lányok asszonyok című lapban. Sajnos többet erről nem tudok.
TörlésKár volt meglátnom...Annyira tetszik, hogy az egész tállal megenném most este...
VálaszTörlés