2024. szeptember 3., kedd

 

Egy tál lencse

A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát egy tál lencséért. Meg vagyok győződve, hogy nem a lencsén van a lényeg, na de akkor is... a lencse, az lencse.

Persze nem tudom, milyen volt a Jákób főzeléke, de akár az is lehetett volna, amit én főztem, igaz, akkor nem pompázna a tetején e jóféle sütőben pirított kolbász, ami szerintem elengedhetetlen kelléke. Nyaralás után az ember nem szökdöshet, abból főz, amit a készletben talál. Nos az én készletemben a tonhalkonzerven kívül, amit valahogy nem kívántam,  lencséből volt most a legtöbb: két zacskó vörös, egy doboz zöld, konzerv formájában. Mivel nem rég szembe jött velem egy videó, aminek a vörös lencse volt a főszereplője, arra esett a választásom. Sajnos a videóban egy csomó olyan nyilem-nyalom apacuka hozzávalót felsorakoztattak, ami nekem nem is volt otthon, meg amúgy sem tenném az ételbe (gyömbér, kókusztej, currypor), becsuktam hát a szemem és elképzeltem az én lencsefőzelékemet. Legyen benne hagyma, murok, legyen rajta egy kis sült kolbász. Azért rajta és nem benne, mert a kolbász már meg volt sütve, gondoltam jól mutat majd a tetején. Egyébként a kolbász mindennek a tetején jól mutat, még a háztetőről is megenném, ha valamilyen rejtélyes oknál fogva oda felkerülne. Miután szépen elképzeltem a dolgokat, neki is fogtam az elkészítésnek. Nem akarom magam fényezni, de egész nyáron, jártamban-keltemben, sehol nem ettem ehhez fogható finomat. Jó megszórtam hagymarösztivel is, amit a K betűs boltban vettem, ott árválkodott az is a kamrában a polcon. Ráadásul a lencse annyira gazdag fehérjékben, hogy vacsorára sem éheztem meg. Úgy tűnik, lencse pajtás gyakori vendég lesz nálunk a konyhában.

Hívjátok meg ti is ebédre!



 

Vörös lencse főzelék

Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg vörös lencse, 1 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 murok, 1 dl tejszín, só, ételízesítő, petrezselyemzöld, 2 pár vékonykolbász, hagymaröszti.

Elkészítése: A felforrósított olajban kissé megpirítjuk a meghámozott, felaprított hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a lereszelt murkot és kavargatva addig sütjük, míg egy kicsit megváltozik a színe. Beletesszük az átmosott lencsét, sózzuk, ételízesítővel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd lefedve 35 perc alatt puhára főzzük. Közben megkavarjuk néha és, ha elfőtt róla a víz, pótoljuk. Amikor kész, beleöntjük a tejszínt, megszórjuk petrezselyemzölddel, összekavarjuk. A kolbászt tepsire fektetjük és forró sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. A főzeléket tányérra szedjük, ráhelyezzük a felkarikázott kolbászt, megszórjuk alaposan a hagymarösztivel. Kovászos uborkát kínálunk mellé.

Csatlós Erzsébet

  Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...