2024. július 8., hétfő

 Tepsis csoda

Egy könnyed, könnyű, hamar elkészíthető és meghökkentően finom ebéd ilyenkor nyáron nagyon jólesik az embernek,hiszen most amúgy sincs kedvünk másra. Az alapötlet tetszés szerint variálható, bármi kerülhet a lapok belsejébe.

Tepsis csoda


Hozzávalók: 1 csopmag tortilla lap, 1 pár szárazabb kolbász, 3 tojás, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, só, bors, 3 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A tortillalapokat legyezőszerűen, két ujjnyi széles csíkokra tűrjük és beleállítjuk a tepsibe. Akkora tepsit válasszunk, hogy a hosszúságuknak megfeleljen és, ha az egész csomagot beletesszük, megteljen. A kolbásznak lehúzzuk a héját és vékonyan felkarikázzuk. A kolbászkarikákat a tűrésekbe tesszük, vigyázva, hogy mindenhová jusson. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet, zúzott fokhagymát is. Sóval, borssal ízesítjük. Az így kapott keveréket egyenletesen eloszlatjuk a tepsi tartalmának tetején. 180 fokon 25 percig sütjük. Ízletes, krémes, könnyen szeletelhető finomság lesz belőle.


2024. július 6., szombat

 Pirított gomba üvegtésztával

Azt vettem észre, hogy a gyerekek nem igazán szeretik a gombát. Ha mégis találkoznak vele, mondjuk az általuk annyira kedvelt pizzán, lepiszkálják róla, félreteszik. Így van vele a lányom is, meg is kérdeztem tőle, hogy mi a probléma a gombával. Azt válaszolta erre, hogy furra az állaga, se nem zöldség, se nem hús... Ez egy kicsit elgondolkodtatott, talán azért, mert én nagyon szeretem a gombát és kutatásba fogtam. Így utólag nagyon ürülökm hogy a kérdés felmerült, mert roppant lelkesítő dolgokra bukkantam.

Már az érdekes, hogy hová sorolható be a gomba. Nem növény, nem állat, nem kékmoszat és nem baktérium. Szerves anyagokkal táplálkozó, klorofill nélküli és valódi sejtmagvas élőlény. Kevesen tudják, de a gomba több mint a föld feletti, látható része, az ugyanis csupán a termőtest, a gomba szaporodásért felelős része. A többi része, a micélium, a föld alatt vagy éppen a fában helyezkedik el.

Vékony szálacskák hálózatát hozzák létre, nem magukért, hanem a teljes életközösség érdekében.

Az erdőkben a gombafonalak több szomszédos fa gyökereit is összekötik. Ezzel hálózatot hoznak létre a talajban és ezen keresztül a növények egymással is cserélhetnek anyagokat. Így például a több napfényhez jutó, többet fotoszintetizáló egyedek tápanyagainak egy része eljut a kevesebb fényt kapó egyedekhez, valamivel kiegyenlítettebbé téve ezzel a fényért vívott harcot.

Sokan a gyökerek szövedékével egyetlen hálózatba szervezett erdőt egyenesen „szuperorganizmusként” emlegetik. Ezek a hálózatok az élőhely növényei, állatai és mikrobái közötti kapcsolatok fontos szabályozói, az életközösségek szerkezetének meghatározó tényezői. Jó lenne, ha néha mi emberek is ilyenek tudnánk lenni, mint a gombák. Ha nem is sikerül, aki szeretei, ilyenkor nyáron fogyassza bátran a termőtestet. Ha nem sikerül az erdőben gombászni, ott a jó kis biztonságos csiperke, ami a boltban is kapható.

 

Pirított gomba üvegtésztával



Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg gomba, 1 fej hagyma, 3 dkg vaj, só, bors, 1 dl száraz fehérbor, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál gombás sötét szójaszósz, 1 evőkanál szezámmag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 adag üvegtészta. Aki csípősen szereti: 1 teáskanál csípős paprikakrém.

Elkészítése: A vajat egy jó mély serpenyőben felolvasztjuk, megdinszteljük benne az apróra vágott hagymát. Rátesszük a megmosott, vékonyra szeletelt gombát és addig sütjük, amíg levet ereszt, a színe megváltozik. Ekkor jól összekavarjuk és felöntjük a borral. Tovább pároljuk, közben hozzáadjuk a fúszereket: sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ráöntjük a szójaszószt is (itt kerülhet bele a csípős paprikakrém), megszórjuk a szezámmaggal és kavargatva zsírjára sütjük. Az üvegtésztát beletessszük egy nagy tálba, annyi forró vizet öntünk rá, hogy ellepje, lefedve hagyjuk 5 percig állni, majd szűrőkanállal a gombára szedjük és jól összekavarva pár percig együtt pirítjuk.

  Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...